Арт инсталация “Огледай се в Чудомировите герои” развесели Центъра на Казанлък

Чудомировите празници стартираха с изграждане на арт инсталация в центъра на Града на розите и художниците, на ул. Искра. За съжаление това бе единственото присъствено мероприятие в рамките на празника. Навръх 25-ти март, Благовещение и рождена дата на големия писател и художник Димитър Чорбаджийски, възпитаници на  художествената гимназия монтираха седемте огледални фигури на чудомирови герои. За да почетат Чудомир в предизвикателната творческа работа по проекта се включиха петнадесет ученици от различни възрастови групи. Двама учители от училището по изящни изкуства и дизайн напътстваха талантите. Преподавателят по „Рисуване“ Никола Вълчев и „ветерана“ в чудомировите инсталации Елеонора Атанасова.
Идеята на проекта е известните чудомирови карикатури да бъдат представени като големи, огледални, човешки фигури. Лъскавата им повърхност е мостът на времето между „нашенците“ от времето на Чудомир и съвременните казанлъчани-нашенци.

Директорът на ЛХМ Чудомир Добрина Матова, която присъстваше на изграждането на артинсталацията, сподели колко добре протича съвместната работа, с ръководството, преподавателите и възпитаниците на НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ и благодари за техните усилия.

“Радвам се, че за поредна година те са активен участник в празниците.”, каза още Матова.

loading…