Благотворително

Казанлък откликна от Сърце и Душа, и подкрепи финансово доколкото можа родилното отделение

Целта й бе да бъдат набрани средства за закупуването на второ модерно родилно легло и гинекологичен стол, както и подмяна на бебешките легла в отделението, за постелъчно бельо и други консумативи за нуждите на новородените и майките. „Целта ни беше в родилното отделение в болницата в Казанлък да бъдат създадени по-добри условия за специалистите и родилките. Те трябва да дадат удобство на родилката, сигурност и адекватни условия в най-критичния и важен момент от появата на новия живот. Желанието ни е чрез проявената съпричастност мястото, където се раждат децата на Казанлък и близките населени места, да стане осъзнат избор и предпочитано от младите родители“, подчерта заместник – кметът Лилия Цонкова.

При старта на кампанията организаторите на „Дай живот в Казанлък – да подкрепим родилно отделение“ призоваваха всички желаещи да се включат в инициативата чрез изработване на коледни играчки, сувенири или украса за елха. Предметните дарения бяха предложени за покупка в рамките на специално организиран благотворителния коледен базар в центъра на града.

В кампанията се включиха 42 – ма дарители, от които 14 бизнес организации, 15 частни дарители, средства от 12 благотворителни инициативи. В благотворителната инициатива се включиха детски градини и училища в общината, читалища, социални услуги, младежки организации.

С набраните в кампанията средства вече са поръчани хирургични инструменти, луксозно родилно легло и два гинекологични стола.

Екипът на родилното отделение на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ се грижи за родилките и бебенцата на пет общини: Казанлък, Павел баня, Мъглиж, Николаево и Гурково.

Заместник –кметът Лилия Цонкова поясни, че през годините Община Казанлък и ръководството на болницата активно са търсили възможности за подобряване на материалната база на лечебното заведение. В периода 2014 г. – 2015 г. Община Казанлък реализира два мащабни проекта за въвеждане на мерки за енергийна ефективност и реконструкция, обновяване и оборудване на част от отделенията в МБАЛ, включително на родилна зала в отделение по акушерство и гинекология.

„По-добрите условия за работа в отделението създават предпоставки за привличане на повече млади лекари, неонатолози и акушерки, които да работят. От страна на Общината ежегодна практика стана и финансирането на лекари – специализанти, които са избрали да упражняват хуманната си професия в местната болница. Двама от тях работят в АГО“, подчерта управителят на болницата д-р Кети Маналова. Тя поясни, че до началото на месец ноември 2019 г. АГО не е разполагалое със съвременни родилни легла, в края на месеца лечебното заведение е закупило едно със средства от собствения си бюджет, което не е достатъчно, за да функционира отделението с пълния си капацитет.

През 2014 г. Община Казанлък, МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ и Сдружение „Бъдеще за децата“ създадоха координационен механизъм целящ превенция на изоставяне на новородени. „Дейностите са насочени към повишаване на родителския капацитет и преодоляване на трудностите на семействата в грижата за децата“, каза директорът на Сдружението Мария Гинева. Организацията е инициирала дарителски кампании, чрез които е оборудвана стая за консултиране и изписване на новородени и са осигурявани консумативи за дейността на Родилно отделение.

Още Новини