Китарен ансамбъл „Академика“ на „Чудомирови празници 2022“

В рамките на „Чудомирови празници 2022“ се проведе концерт на Китарен ансамбъл „Академика“ с художествен ръководител проф. д-р Стела Митева-Динкова и Диригент Иван Русев. В програмата бяха изпълнени произведения от: Георг Филип Телеман, Енрике Гранадос, Мануел де Фая, Жорж Бизе, Браян Джохенсън, Астор Пиацола, Петко Стайнов и др.

Китарен ансамбъл „Академика” към АМТИИ Пловдив е създаден през 1997 г. с участието на студенти от класовете на Стела Динкова и Милена Вълчева, които се обучават в специалност „Педагогика на обучението по музика”. Наименованието на ансамбъла е от 2000 г. по идея на студентите, които участват в него. През 2006 г. в състава се включват и студенти от специалностите „Изпълнителско изкуство класическа китара” (ИИКК) и „Изпълнителско изкуство поп и джаз” (ИИПД). Художествен ръководител на ансамбъла от основаването му до днес е Стела Митева-Динкова – доц. д-р в АМТИИ Пловдив. Обичайният брой на студентите-участници е от 9 до 13.

През своята почти двайсетгодишна художественотворческа дейност, съставът успешно концертира в различни градове на България на национални и международни форуми и участва в Международни фестивали в Сърбия и Гърция. Репертоарът на “Академика” е разнообразен. Представя произведения от български автори, посветени на ансамбъла, образци от световната класика (аранжирани за състава), съвременни пиеси, изпълнени премиерно в България и др.

Ансамбълът се усъвършенства в майсторските класове на: Дейвид Граймс (1997 г.), Пиър Полсен и Йеспър Сивебек (2003 г.), Георги Василев (2010 г.), Ерик Франсери и Костас Тосидис (2016 г.).

Ансамбъл „Академика” е носител на 7 първи награди от :

– Международен конкурс в рамките на 3-та Лятна академия за китара „Arion” в Моливос (Гърция, 2014 г.);

– Международен конкурс „Naissus” в Ниш (Сърбия, 2014 г.);

– Международен конкурс “Акад. М. Големинов” в Кюстендил (2017, 2012, 2009, 2006 г.);

– Международен конкурс Гоце Делчев (1999 г.).


 

loading…