Достойно

Дончо Папазов – героят обиколил земята по най-трудния маршрут

Прочутият български ветроходец представи пред казанлъшката публика второто издание на книгата си „Невъзможният път“. Събитието се състоя в ЛХМ Чудомир и със съдействието на вестник „ИСКРА“.

Изминаха 30 години от едно от най-големите постижения в българското ветроходство!

В южното полукълбо, изцяло в поясите на „ревящите четиридесет” градуса през зимата.

През 1988 г., Дончо Папазов тръгва по стъпките на прочутия мореплавател Вито Дюма, който през 1942-43 г. обикаля света през нос Добра надежда, нос Луин и нос Хорн. Този маршрут е наречен „Невъзможният път“ или „lаroute impossible” и се смята за най-голямото ветроходно предизвикателство.

Самото преминаване на нос Хорн е цяла героическа епопея. Нос Хорн е гробище за кораби и моряци. Нос Хорн е студен, тъмен и зловещ. Нос Хорн не прощава и най малката грешка. Не те пита болен ли си, уморен ли си или ти се спи. Нос Хорн те връхлита с десетинаметрови вълни. На другия край на света. Там няма кой да ти помогне. Там няма никой.

И във всичко това Дончо Папазов е видял романтика. Една огромна мечта, която върви пред него и осветява пътя му.

„Какво усещам, приближавайки към Великия нос? Като че ли ми е тържествено… Двадесет години чакам този ден. Двадесет години се готвя за него. Нос Хорн не е само точката Хорн. Той е мъката и дързостта на всички океани пред него. Огромният път около Земята, затворен, изстрадан в опасности. За Хорн мечтаех, когато в България нямаше и помен от експедиции.

За корабите има едно правило: те винаги се стремят да вървят назад и надолу. Единствено уменията и усилията на екипажа могат да променят правилото. Единствено благодарение уменията и усилията на Дончо Папазов на 13 юни в 13 часа и 13 минути Гринуичко време яхтата „ТИВИЯ“ преминава траверса на фара “Сан Антонио” и навлиза в устието на Рио де Ла Плата. С това обиколката на света завършва.

 

Още Новини