ЕК предлага новаторско законодателство за цифровите пазари и услуги

То ще принуди технологичните гиганти да работят по-прозрачно, така че хората да знаят какво се случва с тяхната информация.
Двата законопроекта на Европейската комисия – за цифровите услуги и за цифровия пазар, са изключително новаторски по своето естество. Европейският съюз е една от малкото сили в световен мащаб, които успяват да генерират законодателство и регулация на такова високо ниво, казва Невен Дилков, основател и управител на Нетера, в предаването „Светът и ние“ по БНТ.
Като предприемач, стартирал с появата на интернет, той коментира как се е променила глобалната мрежа: „Преди над 20 години ние влизахме в интернет и се вълнувахме, защото това беше за нас символ на свободен достъп до най-надеждната информация в света. Постепенно започнахме да забелязваме, че когато сме в интернет, ние влизаме във Фейсбук. Ако трябва да си купим нещо, отиваме в Амазон. Когато търсим информация, го правим в Гугъл“.
Това се е случило неусетно и естествено, защото тези приложения са пример за добре разработени услуги. Европейската комисия не е против тях, нито иска да ги забрани. Напротив – оценява, че те са полезни за обществото и хората ги ползват.
„Чрез новото законодателство ЕК иска тези компании да бъдат по-прозрачни, така че хората да знаят какво се случва с тяхната информация и да могат да влияят обратно“, казва Невен Дилков.
Сред новите концепции на ЕК, които за първи път се появяват в законодателството и в цифровия свят, е ролята на модераторите. Те ще могат да наблюдават и да дават обратна връзка на корпорациите дали определена информация е надеждна, истинска, или е от т.нар. фалшиви новини.
На въпрос на водещата защо новите закони се правят само за най-големите компании, Невен Дилков отговаря, че те най-трудно се регулират. В бъдеще обаче е добре правилата да се разпространят и към по-малки пазарни субекти.
„Една от моите критики към това предложение е, че лошите практики не са ендемични само за най-големите корпорации в света. Алчността не е незаконна. За да злоупотребяваш с доверието на клиентите си не е нужно да имаш над 45 милиона абоната. Може да имаш „само“ 43 милиона и пак да им навредиш“.
Според него потребителите ще усетят ефекта от това законодателство по положителен начин. „Знаете как тези платформи се използваха за повлияване на избори в Щатите, във Великобритания, а и в почти всички други държави. Очакваме в бъдеще да има по-малко възможности за манипулиране на информация“.
Прессъобщение на Нетера

loading…