Ето правилата за поставяне Под карантина заради Covid-19

Всяка противоепидемична мярка е ефективна тогава, когато е съобразена със закона, заяви адвокатът по медицинско право Мария Шаркова пред БНР.

Тя коментира запитвания на граждани от кога започва да тече 14-дневният срок на карантината, ако си бил контактен на лице, заразено с коронавирус.

Шаркова цитира заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от 30 юни 2020 г., според която карантината започва да тече от деня на последния контакт със потвърдения случай на Covid-19.

„Срокът на карантината се съобразява с инкубационния период на заболяването и няма как да се брои от друга дата.

Но за съжаление аз продължавам да получавам информация, запитвания от лица, които са карантинирани и в техните предписания от Регионалните здравни инспекции се посочва датата на установения положителен резултат на човека, с когото те са били контактни. Което може да е било дни след техния последен контакт“, отбеляза юристът.

Според Европейския център по контрол на заболяванията 14-дневната карантина за лицата, контакти на носител на коронавируса, започва да тече от деня на последния контакт.

Адвокат Шаркова заяви, че поставеният под карантина може да обжалва предписанието на Регионалните здравни инспекции, но това не спира неговото изпълнение. Съдебно решение може да има и след година. Човек остава карантиниран, независимо кога според самия него е бил контактен.

„Отрицателен PCR тест на карантинираното лице не спира предписанието на РЗИ, защото не е предвиден регламент, който да предвижда последващо изследане, което да е отрицатерно и което да прекъсне течащата 14-дневна карантина.

Обратното: ако бъде направен PCR и тестът е положителен, то тогава ще текат нови 14 дни. Но обратното не е възможно – да се прекъсне карантината.

Въпреки това, по общия ред предвиден в Административно-процесуалния кодекс, директорът на РЗИ може да преразгледа издадения от него административен акт, особено ако той е обжалван от съответното засегнато лице, но на пратика това не се прави.

Заради това, че тестовете невинаги са точни и директорите на РЗИ предпочитат да действат насигурно“.

Срокът за обжалване започва да тече от връчване на разпореждането на директора на РЗИ и този срок е също 14-дневен и това създава затруднение на карантинираните, коментира още адвокат Мария Шаркова.

По думите й поставянето под карантина се приравнява на лишаване от свобода в практиката на Европейския съд за правата на човека и трябва да има своевременен контрол още докато трае самото ограничение, за да може съдът да проконтролира правилно ли е карантинирано дадено лице.

Не поставяме под съмнение важността на карантината като противоепидемична мярка, още повече, че това се е прилагало още от векове от времето на Венецианската република, уточни Шаркова.

Всеки 30-ти българин е бил поставян под карантина от началото на пандемията досега, показват данните от Единния информационен портал за коронавируса, тоест карантинирани са били над 240 хиляди души.

Според Мария Шаркова казуси със спазване на карантината е имало в цялата страна с излизането на поредни заповеди на министъра на здравеопазването относно  държави, от които пристигащите следва да бъдат карантинирани, както и за държави, за които карантината отпада.

Възниквали са въпроси за лица в заварено положение – някои РЗИ са смятали, че карантината се прекъсва, а други считали, че не се прекъсва.

„За хората връщащи се от други държави, за които карантината у нас не е отпаднала, карантината започва от датата на връщане у нас.

Има обаче един друг казус с контактните лица – защо под карантина не се поставиха депутати и министри, контактни на заразени техни колеги, а само им се направиха тестове и при отрицателен PCR тест, не се поставиха под карантина?

Това е в нарушение на заповедите на министъра. Това създава напрежение сред примерните граждани“, изтъкна Шаркова.

Източник:  Pariteni.bg

Снимката е илюстративна.