Ген. Мутафчийски: Дарявайте и за болници в провинцията

Въпреки че заболелите не се покачват много рязко, това не означава оптимистичен тренд. Намираме се в твърде ранен етап от епидемията, поясни ген. Мутафчийски.

Обсъдихме с премиера и министъра на здравеопазването необходимостта всички болници да подготвят отделения за настаняване на инфектирани с коронавирус. Важно е да са налице интензивни легла и условия за обдишване на пациенти, посочи ген. Мутафчийски.

“Мобилизирани сме да ускорим отварянето на нови лаборатории за изследване за коронавирус. За тази цел медици от Плевен в момента са на обучение във ВМА. Лаборатории ще отворят също в Пловдив, Стара Загора и Бургас. Имаме заявки и от София. БАН и две частни болници, както и УМБАЛ “Св. Иван Рилски”, разполагат с необходимата апаратура за дейността. Подготвените технически звена, които вече са получили тестове, могат да започнат работа веднага след издадена заповед на министъра на здравеопазването”, допълни председателят на оперативния щаб.

Постъпило е дарение от ОББ в размер на 200 000 лв. По 50 000 на трите болници, ангажирани на първа линия със заболяването, е предоставено от Райфайзенбанк. Обадил се е и голем дарител с готовност да даде 400 000 лв.

“Много от тях държат да знаят точно за коя болница и за какво се харчат тези пари. Ние във ВМА ги предоставяме на държавата, която ги препразпределя чрез бюджета. Другите болници са търговски дружества и действат по друг регламент. Те обявяват обществени поръчки за доставка на консумативи”, уточни ген. Мутафчиийски и допълни, че за тях е важно да получават даренията в натура, за да могат да ползват в бърз порядък нужните консумативи.

“Ние призоваваме дарителите да се обръщат към здравното министерство, за да може да се помага и  на болници в провинцията, които също се нуждаят от ресурси за третиране на болни от коронавирус”, каза Мутафчийски

За пореден път той каза, че се е убедил, че бързите тестове са ненадеждни.

“Опитваме се да докажем, че 7 души са изчистени от вируса, които са съвсем добре и трябва да ги изпишем, за да използваме леглата, но все още не са дали отрицателни тестове. Самите те са много изнервени от престоя”, каза ген. Мутафчйски.

Нови и несигурни тестове не стават за надзор на заболяването и по тях не може да се каже колко хора болни има в държавата, каза проф. Кантарджиев.