Как да се избягват рисковете от кибератаки при хоум офис?

Експерти по киберсигурност предупреждават, че се наблюдава значително увеличение на рисковете в киберпространството. И това – след въвеждането на “хоум офис” или работа от вкъщи, предаде NOVA.
Повишеният риск се дължи на три основни фактора.

Първо  – така наречения „фишинг”, където атаките са се увеличили с около 700%. Това са измами чрез социалните мрежи, имейл и дори телефон.

Второ – поради нуждата от бърза реакция на компаниите да въведат работа от вкъщи, много от тях не са способни да засилят защитите си – например, служители, които работят от лични устройства.

И трето – самата обстановка в момента. Все повече измами се възползват от притесненията на хората заради COVID-19 и предлагат фалшиви сайтове, продукти и информация.

А за да се предпазим, експертите съветват да следваме същите мерки за безопасност, като за физическото ни здраве.

Те препоръчват да внимаваме повече с дигиталното си Аз и присъствието си в социалните мрежи. И още – дигитална хигиена. По-силни пароли, които да се сменят често и употреба на допълнителни средства за защита като например потвърждение със SMS. И не на последно място – повишено внимание, когато преглеждаме имейли, съобщения и статии.

„Голяма част от фирмите, на които им се наложи много бързо да преминат към този начин на работа, бяха неподготвени, защото никога не са планирали това да се случи бързо. Хората използват системи, които не са защитени. Достъпват отдалечено мрежата на своята компания по незащитен канал и това открива огромни дупки в сигурността.”, обясни експертът по киберсигурност Борис Гончаров.

Експертите предупреждават да следим внимателно работата си в онлайн пространството и да отваряме непознати линкове само ако сме сигурни, че са безопасни.

Опасност крие и електронната ни поща. По време на пандемията са зачестили случаите на измами, които се представят за съобщения от държавни институции и големи фирми.

„Първото нещо е „спри и се замисли”. Това, което виждаш като съобщение, дали е нещо, което редовно получаваш. Дали е част от работата. Другото нещо, което може да видите – дали има елемент на спешност. Ако изисква спешни действия, трябва много сериозно да се замисли човек”, каза още експертът. А като първа стъпка за дигитална сигурност, съветват:

„Човек да разгледа какво всъщност използва в ежедневието си, да влезе в тези системи, да види къде са указанията за сигурност и просто да ги последва.”

Източник:Pariteni.bg и NOVA

Свързана публикация

Нова измама в Интернет със заплашителни имейли

loading…