Какво се случва с Бездомните кучета и котки в Казанлъшко

В рамките на всяка кампания за кастрация на животни на Общинския приют се кастрират близо по 150 кучета, каза управителят на Приюта д-р Генко Мирев. Той поясни, че от три години в кампаниите се кастрират и котки, като броят на обработените животни достига до 250 животни, а за година близо 500.

„В последните години наблегнахме и на котките, защото броят им започва да расте.“ До този момент в процедурата са обхващани само бездомни котки от парковете, както и такива, които са около блоковете. Помощ в тази процедура оказват и доброволци, които се грижат за бездомните животни. „Това е добро за нашия регион, защото няма опасност да се получи бум на котешка популация“, каза д-р Мирев.

Той подчерта, че се провеждат и разяснителни кампании относно ползите от кастрацията както на бездомни, така и на домашни животни: “ Всяко животно, което не е кастрирано и няма добър контрол над него, два пъти годишно поне ражда и става една геометрична прогресия с броя на животните, които насищат средата.“

Д-р Мирев подчерта, че през пролетта и през есента се провеждат кампании в Казанлък за бездомни кучета, които се спонсорират от австрийско сдружение, с което Приютът за бездомни животни има договор с тях.

По думите на д-р Мирев друг съществен проблем е регистрацията на домашните животни. Трудността идва от това, че собствениците на домашни животни не ги регистрират.

Докторът поясни, че за регистрацията на животно са нужни паспорт и чип, което се прави във всяка една ветеринарна амбулатория. При слагането на чипа, той се вкарва в Националната информационна система, при което след като съответното животно бъде заловено и с четец се прочете, веднага може да се каже дали съответното животно е изгубено или изхвърлено. Намира се собственикът на кучето, ако то е изгубено, се налага малка глоба и животното се връща. Ако това се повтори, санкциите са по-драстични.

От 2007 година има приет закон всяко животно, което е над 3 месеца трябва да бъде чипирано и регистрирано. И това е най-големият проблем.

В рамките на осведомителните кампании има подготвени дипляни, които са в процес на одобрение. Те ще бъдат раздадени по населените места. В дипляната са пояснени всички ползи от кастрация на животните и тяхното обгрижване.

Д-р Мирев поясни, че в момента се обсъжда въпросът по селата да започне преброяване на домашните животни, със съдействието на кметовете. Съответно да бъдат предупреждавани собствениците, че трябва да бъдат регистрирани животните, трябва да бъде заплатен съответният данък, който е минимален за община Казанлък.

Обсъжда се и въпросът те да бъдат кастрирани. В тази връзка д-р Мирев поясни, че е необходимо да се проведат и срещи с Агенцията по храните, с част от практикуващите ветеринарни лекари: „Община Казанлък има нагласата да бъде направена тази среща, в която също ще участват и организациите с нестопанска цел, които са в защита на животните. Тези институции трябва да обсъдят най-правилния и безболезнен начин за извършването на тези кастрации, осведомителните кампании и контрола на всичко това.“

Снимката е илюстративна.

Свързана публикация

Д-р Генко Мирев: 14 години приюта ни работи активно с бездомните кучета на града