Кампания Розобер 2020 ще има и Розовият цвят ще бъде обран

Благодарение на решенията от Консултативния съвет в Министерство на земеделието, ние можем категорично да кажем, че кампания ще има и розовият цвят ще бъде обран в кампания 2020. В специално интервю за вестник ИСКРА, Зара Клисурова разясни решенията на този съвет.

Едно от тях е, че производителите в сектора имат право да подават към бюрата по труда заявка за наемане на хора – розоберачи за кампания 2020г.

Клисурова поясни, че сключването на еднодневни договори се е оказало не така успешна практика във времето, затова по време на разговорите в Министерство на земеделието гласът на земеделеца за това да бъдат сключвани многодневни договори е чут.

„Обсъден бе и въпросът тези договори кога точно да се пускат, тъй като предходния ден се прави заявка за хората, които ще берат, но не винаги тези, които са обещали, се явяват на следващия ден на розобер. И преди изискването беше договорите да бъдат предварително пуснати. Съответно се взе решение да бъдат пускани и да бъдат при хората в момента, когато те напускат розобера и тръгват към домовете си. Това е много по – удачна форма“, каза Клисурова.

Тя подчерта, че в Министерство на земеделието е дискутирано и по въпроса с транспорта. Капацитетът на преводните средства ще се използва на 50%, за да се спазват изискванията във връзка с пандемията от COVID – 19, т.е. през седалка. Другият начин за придвижване е със собствени автомобили, с ограничението за двама, максимум до трима човека в автомобил.

Декларациите за тръгване към розовия масив на хората, за да се знае къде точно отиват да берат, ще бъдат давани предния ден при поръчката на хората, които ще участват в кампанията по прибиране на розовия цвят.

„Това са все неща, които бяха обсъждани, докато се стигне до окончателния вариант. Това е по-добра форма, отколкото първоначално водените разговори за провеждане на кампанията“, каза Зара Клисурова.

Тя поясни също, че в този отрасъл не е удачна употребата на найлонови ръкавици, тъй като бодлите на розата раздират ръкавиците.

През розоберния период много често падат дъждове, влагата е много голяма и това би затруднило използването на маските непрекъснато по време на розобера, така те ще бъдат използвани при тегленето на набрания розов цвят на кантара.

Клисурова подчерта още, че освен всички взети решения, министър Танева обещала, че ще разговаря с щаба, за да може в сектора по време на кампанията да има по-различни мерки, отколкото за другите граждани.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зара Клисурова: Законът за розата внася ред в Розопроизводството

Зара Клисурова: Влошено е Финансовото състояние на розопроизводители