Категорично: За всички желаещи, които участват в изборния процес, ваксини са осигурени!

Въвеждането на нови, по-строги противоепидемични мерки е обвързано с преминаването на прага от над 200 заболели на 100 хиляди души за последните две седмици, коментира вчера здравният министър Костадин Ангелов.

„Комуникацията ни с общопрактикуващите лекари е изключително добра. От средата на януари регионалните здравни инспекции са в контакт с тях, като сме помолили в рамките на месец и половина всеки лекар да изготви списъци с желаещите да бъдат имунизирани“, съобщи проф. Ангелов и подчерта, че, след като общопрактикуващите лекари изготвят съответните списъци на лицата на и над 65 години и на хората с хронични заболявания, необходимите количества ваксини ще бъдат осигурени за имунизация в кабинетите на общопрактикуващите лекари, а в труднодостъпните населени места на разположение ще бъдат и мобилни екипи.

На въпрос за имунизирането на членовете на ЦИК и на районните и секционните избирателни комисии здравният министър отговори: „Няма нищо трудно, когато хората са решени да го направят. И обратното, ако има нежелание, започва търсенето на извинения“. Ваксини за всички желаещи, които участват в изборния процес, са осигурени, беше категоричен Ангелов. Министерството на здравеопазването е изпратило писмо до ЦИК, с което се изисква списък с имена и координати на хората, които ще бъдат имунизирани. Целта е да бъде създадена такава организация, която да гарантира безопасно провеждане на парламентарните избори.

Проф. Ангелов коментира и антигенните тестове, за чието използване в образователната система в момента тече проучване сред родителите. По думите му те са напълно безопасни, могат да се използват за скрининг, а целта на здравното и образователното министерства е да се осигури максимално дълго присъствено обучение на децата, за да бъдат постигнати високи образователни резултати.
Източник: coronavirus.bg

loading…