Очаква се Добавка от 50 лева за пенсионерите до м.март 2021 г.

Вероятно ще бъде подкрепено предложението на КНСБ за обвързване на минималната пенсия с минималната заплата, заяви Деница Сачева, министър на труда и социалната политика.

Очаква се пенсионерите да получават добавка към пенсията от 50 лева до март месец догодина. Това каза социалният министър Деница Сачева след заседанието на ресорната парламентарна комисия.

Вече три месеца всички пенсионери получават добавка към пенсията си в размер на 50 лева месечно. Средствата са предназначени за преодоляване на COVID-епидемията, като за целта ще бъдат отпуснати допълнителни над 100 млн. лева по бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Деница Сачева обясни, че според статистическите изчисления лекарствата на възрастните струват средно 56 лева и с добавката от 50 лв. те ще покрият най-неотложните си нужди.

Социалният министър припомни, че в момента се обсъждат иняколко варианта за осъвременяване на пенсиите от догодина.

„В момента се правят различни изчисления, с различни варианти. Нашето желание е да подкрепим всички български пенсионери, същевременно обаче да запазим солидарния и справедлив модел на пенсионната система. Различни са вариантите, като най-благоприятният, може би, е минималната пенсия да стане 300 лв., а максималната – 1400 лв.“, обясни Сачева.

Сачева даде да се разбере и че по-скоро ще бъде подкрепено предложението на КНСБ за обвързване на минималната пенсия с минималната заплата.
Източник: Pariteni.bg