При ръст на болните: Връщат маските в магазина и градския транспорт

Маските в тролейбусите, метрото и целия градски транспорт, както и в магазините ще станат пак задължителни, ако случаите с COVID-19 тръгнат застрашително нагоре.

По думите на  проф. Тодор Кантарджиев, заместник – началника на Националния оперативен щаб, те ще трябва да бъдат носени и на всички закрити обществени места.

“След 15 юни, когато те отпадат и ще се носят по желание от хора, които се чувстват болни, имаме план по дни. Ако се увеличават случаите, ако имаме затруднения в ликвидиране на огнищата, някои от мерките ще се върнат”, каза още проф. Кантарджиев.

За целта ще се следят пет показателя. Стриктно ще се наблюдават броят на новопотвърдените инфектирани с RT PCR тестове и дали има увеличаване на броя им в няколко последователни дни.

Освен това ще се вземе предвид колко заразени с COVID-19 са приети в болници. Ще се следи и за това колко от хоспитализираните имат нужда от интензивни грижи и колко точно от тази бройка са на командно дишане.

Внимателно ще бъде наблюдавано и как се овладява заразата във възникналите клъстъри.

Петте показателя не са обвързани с конкретни цифри на заболели, а с тенденцията дали заболеваемостта се увеличава и попадат ли новооткритите случаи в тези показатели.

Източник: monitor.bg

Снимката е илюстративна.