След BREXIT: Как ще пазаруваме онлайн стоки от Острова?

След като BREXIT практически влезе в сила, настана пълно объркване, дали и как ще можем да пазаруваме онлайн от Острова.

Защото през последните години много българи се възползваха от по-ниските цени в британски сайтове. Официалният развод на Великобритания и Европейския съюз е на крачка да сложи край на по-изгодното пазаруване на стоки от Острова.

Причината е, че към цената на всяка покупка освен доставка, ще се начислява и мито и ДДС, защото Англия вече се води трета страна за България.

Оскъпяването не спира до тук. Дори и при нулева ставка на митото, всяка една стока на стойност над 30 лева ще подлежи на т.нар митническо представителство. Съответно ще трябва да бъде декларирана и това носи със себе си документални формалности, които също струват пари.

А за справка – по данни на Британските пощи 45 на сто от международните колети са за държави в Европейския съюз. У нас внасяме предимно дрехи и играчки.

Замразяване и на доставките чрез посреднически фирми, от които се възползват хиляди българи вече няколко години. „Спрели сме да приемаме пратки в депото в Англия, защото можем да се окажем в ситуация, в която ще натрупаме количество пратки на наши клиенти и няма да успеем да ги превозим до България“, обясни Димитър Димитров, служител във фирма за асистирано пазаруване от Англия.

Притесненията на компаниите са, че неясната и по-сложна доставка ще сложи край на работата им с Острова. А от там – и до край на евтиното пазаруване от английски сайтове.

„Загубите са, че ще трябва да приключим работа с Великобритания и няма да можем да доставяме стоки оттам. Цената и ДДС ще станат доста високи, което за потребителя няма да е изгодно и ще се намират продуктите от други страни в ЕС“, добавя Димитър.

Дори и след като се изчистят въпросителните след BREXIT, покупката на стоки задължително ще означава и документи от митница. „Тъжното е, че в крайна сметка в логистичния процес от Англия се появява една институция, която никога не е носила стойност.

Винаги  митницата е носила проблем от гледна точка, че това струва скъпо и създава пречка и губи време“, казва Веселин Стоянов, управител на транспорно-логистична компания.

А най-засегнати потребителите – свикнали да пазаруват дрехи и всичко за дома от Англия. „Някой досега ако си е купувал за 100 евро палто от Англия, да се окаже, че има около 20% митнически формалности, освен това трябва да плати и 20% върху общата стойност и поскъпването може да дойде около 50%.

Тоест колкото по-малка е пратката толкова процента на митническата услуга плюс ДДС ще надхвърля 50-те процента“, добавя Веселин. Ще стане ли Великобритания  неизгодна зона за пазаруване, предстои да разберем в следващите дни!

Източник: pariteni.bg

loading…