Социалният министър: „Готвим се за най-лошото, надяваме се на най-доброто”

“59 са заявленията до момента по програмата 60/40. Очакваме до края на тази седмица Европейската комисия (ЕК) да даде разрешения да започнем да извършваме плащания по програмата на получилите одобрение заявления”. Това каза на брифинг в Министерски съвет тази сутрин социалният министър Деница Сачева.

Само за ден  над 4770 безработни са се регистрирали в бюрата по труда. Деница Сачева обяви още, че над 7 хиляди души са намерили работа, а само за вчерашния ден броя им е над 600 души. Тя обяви, че расте броят на подадените заявления за програмата 60 на 40.

Нарастването за социалните помощи е с 2000 души, но сме в началото на кризата, уточни Сачева. Към момента 23 000 души получават социални помощи.

45 млн. лева са насочени към българските общини, за да могат да осигурят патронажна грижа.

Над 17 000 души ще бъдат с подсигурен топъл обяд.

Предстои предоставянето на индивидуални хранителни пакети съвместно с БЧК, от тази мярка ще бъдат обхванати около 45 000 души.

В пощите ще бъдат създадени условия хората да си взимат пенсиите по график и при необходимата дистанция. По изключение пенсиите ще могат да се изплащат на син, дъщеря и друг близък роднина срещу лична карта и удостоверено пълномощно за целта. Хората, които получават пенсията си по сметка, ще я получат на 7 април.

Сачева призова хората, които ползват услугите на “Български пощи” в дните от 7 до 23 април, да го направят след 12 часа, за да може пенсионерите да си получат преди това пенсиите.

Социалният министър посочи, че общият брой на всички болнични листи към днешна дата е 176 086. Издадените болнични за карантина са 5 282, а тези с указания за коронавирус – 2 702.

От началото на тази седмица до днес болничните, издавани на ден са от 680 до 700, допълни Сачева.

Системите са на място, имаме достатъчно средства в момента, но трябва да осигурим ликвидност и да се подготвим за най-лош сценарий.