Зара Клисурова: Законът за розата внася ред в Розопроизводството

Законът за розата внася ред в сектора, като се започне още от използването на качествен разсад и създаване на качествени розови насаждения от Роза Дамасцена.

В тази връзка тя поясни, че има предвидени органи, които ще контролират този процес.

„По отношение на създадените нови насаждения, съответно при регистрацията ще се изисква документ за произход на посадъчния материал. По този начин смятам, че ще има ред в първото стъпало от процеса“, заяви Клисурова и поясни, че в Закона ще бъде проконтролиран и агротехническият процес.

Тя подчерта, че има предложение от Асоциацията на розопроизводителите за създаването на технологична карта с обновяване на използваните препарати.

„Бяхме свидетели и във връзка с кампанията по мерките за финансиране, безвъзмездно, за пръсканията по розите, че бяха включени по-голям брой растително защитни препарати от преди използваните. Години наред бяха използвани едни и същи препарати, а тази година съставът беше обновен“, изрази одобрението си Клисурова и на тази мярка.

Тя обърна внимание и на факта, че в закона по настояване на хората от сектора са включени и договорите, които се сключват между розопроизводители и розопреработватели: „До сега има много приет от розопрореработвателите цвят, но неизплатен, което затруднява финансовото положение. А в този договор ще бъдат вписани цената и точните срокове на разплащане на розовия цвят. Има законова основа да се търсят след това законните права.“

Клисурова заяви, че тази първа година, в която е факт Закона за розата, ще бъдат установени пропуски и ще се констатират някои неща, които ще трябва да се изменят и добавят. Но изрази увереността си, че ще бъде спазена уговорката с Комисията по земеделие в Парламента, и ще бъдат направени от хората в бранша предложения, допълнения, изменения в закона, за да може той да бъде усъвършенстван и по-добър за тези, които работят в сектора.

СВЪРЗАНИ ПУБЛИКАЦИИ

Зара Клисурова: Влошено е Финансовото състояние на розопроизводители

Кампания Розобер 2020 ще има и Розовият цвят ще бъде обран