Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

100 ГОДИНИ НАЗАД със стъклените плаки на Антип Коев Обущаров (1888-1942)- Ретроспективна фотоизложба

14 август - 18:00 до 10 септември - 18:00

НЧ “Светлина 1861” и Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства  канят на Ретроспективна фотоизложба на Антип Коев Обущаров по повод на 133 години от неговото рождение. Откриването на изложбата ще се състои на 14 август 2021 г. от 18:00 ч. в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства.

Антип снима живота в село Шипка — такъв, какъвто го е видял в периода 1906-1931 година. Четвърт век – време на бедност и охолство, мир и война, величие и падение.
Неговото ателие е на открито — цялото село с околностите. Постановъчните си фотографии Антип прави около манастира, пред училището и пощата, сградата на семинарията, или по домовете на съселяните си. Забележителни са неговите репортажи от селския живот (на нивата, в кръчмата и в розоварната, на планина и река…), животът — от раждането до смъртта. Снима близките си, приятели, гости на селото и манастира. През май 1925 година е принуден да заснеме труповете на убитите си близки: майка, сестра и зет — близък приятел. Участник е в двете войни, Междусъюжническата и Първата световна, като полкови фотограф към 23-ти пехотен Шипченски полк.

Извън автора, другия творец се оказва Времето: то действа посредством влага и светлина, които довеждат трайните изменения в емулсионния слой на плаките и са следствие от физико-химични процеси на стареене, деструкция и разпадане на сребърния халогенид в емулсията. На места, върху първоначално запечатаните образи, се наслагва творението на времето. Така, бавно и полека (като в приказките), за 100 години То извайва съвършено абстрактни графики, в които отсъства Антиповият свят.

Другаде, има странна симбиоза между творците. Сякаш времето се е постарало да украси по неповторим и избирателен начин определени образи, други — да заличи… Така реалният свят на Антип Обущаров придобива друг — нереален привкус, гарниран с благородната патина на времето.

С благодарност и признателност към личността на Антип Обущаров и поклон към великия съзидател и творец — Светлината.

Съставител: Александър Иванов 

Детайли

Начало:
14 август - 18:00
Край:
10 септември - 18:00

Място

Музей на фотографията
ул. „Чудомир“, 6100 кв. Казанлъшка роза
Казанлък, 6100 България