Зарежда Събития

« Всички Събития

Изложба „Фотографски експерименти“ на Силвио Томов

2 август - 18:00 до 5 септември - 18:00

Силвио Пламенов Томов e магистър по Нова и съвременна българска история и понастоящем докторант в СУ “Св. Климент Охридски”. Автор е на книгата „Щрихи от новата история на Самоков“. Публикувал е над 15 статии в списания, като: “Българска наука”, “Минало”, “Времена”, „Анамнезис“, годишник на асоциация “Онгъл” и Институт за изследване на изкуствата (БАН). Публикува в местния печат в град Самоков. Член е на литературен клуб „Димчо Дебелянов“ в града. Интересите му са в областта на новата и съвременна българска история, местната история на град Самоков и околността му, както и история на българската фотография (също старите фотографски техники – теория и практика). Има завършен курс по аналогова фотография във фотошкола „Паралакс“ с ръководител Николай Трейман. Автор е на две документални изложби за Иван Йончев и за Петър Боев. Негова творба е класирана във финалната изложба към Националната награда по фотография „Анастас Карастоянов“ 2021 г. Член е на Българския фотоклуб (основан през 1920 г.).

Изложбата „Фотографски експерименти“ е историко-фотографска и представя шест техники, както стари и позабравени процеси, така и нови. Също нестандартен поглед към фотографията – експерименти, като опит за най-пълно себеизразяване.

 „За мен фотографията не е хоби, нито средство за запълване на времето, а начин на живот и определен тип мислене. Това, което я отличава от науката (например историята), която е моята първа страст, е липсата на ограничения и голямата свобода на изразяване, която ти дава. Времето от първия кадър до изложбата. Всяка една творба извървява дълъг път и ти задължително го извървяш сам. Това се отнася независимо дали си сам навън (или в група) и снимаш или сте „насаме“ с копирния апарат. Аз не мога да снимам по задължение или по поръчка.

…Какво е за мен фотографията?

Импулс, настроение, чувство, преживяване… Много повече от физическо регистриране на обекти, действие или перфектно изпълнение на дадена техника. Надявам се, зрителите да усетят това, което и аз усещах, докато създавах тези изображения.“

Силвио Томов

Към изложбата ще има и представяне на едноименен албум.


 

loading…

 

Детайли

Начало:
2 август - 18:00
Край:
5 септември - 18:00

Организатор

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства

Място

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства
Казанлък, + Google Map