Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Изложба “La belle Rose” + Инсталация „Силата на дамата в розово“

2 юни - 14:00 до 2 август - 17:00

От 2 юни до 2 август в казанлъшкия Музей на розата доц. д-р Мариела Гемишева и Исторически музей “Искра” – Казанлък представят: изложбата “La belle Rose” + „Силата на дамата в розово“. Инсталацията на доц. д-р Гемишева ще бъде официално представена на 2 юни.

Селекция от прецизно и достоверно изработени копия на градски облекла от началото на 20 век на дизайнера Александра Петрова от класа на доц. д-р Мариела Гемишева в специалност “Моден дизайн” на Националната художествена академия (НХА) ще допълни изложбата “La Belle Rose: Мистичната сила на малкото цвете”, която ще бъде открита на 31 май в Музея на розата в Казанлък.

„Изложбата „La Belle Rose“, мистичната сила на малкото цвете“ е резултат от сътрудничеството между НИМ, Музея на Розата и Историческия музей „Искра“ в гр. Казанлък. Изложбата е посветена на розопроизводството в България и проследява пътя на българското розово масло от първите му капки до превземането на световните пазари през XIX в.“

Важен акцент в обогатената вече експозиция на Музея на розата e елегантно дамско присъствие от колекция градски облекла (оригинали и копия) от края на 19-и и началото на 20-и век. Инсталацията e допълнена и с видеодокументация (ревю – спектакъл), проект на специалност „Моден дизайн“ при НХА с оригинални облекла от същия период в съвременен стайлинг. Това специално дамско присъствие в музейна среда е своеобразно доказателство за деликатната, но неоспоримо съществена роля на дамите като истински вдъхновителки и поддръжнички на световния успех на розопроизводството в град Казанлък.

Ексклузивно в тази експозиция e присъствието на една уникална селекция от изключително прецизно и достоверно изработени копия на градски облекла от началото на 20-и век с дизайнер Александра Петрова от класа на доц. д-р Мариела Гемишева, специалност „Моден дизайн“ в НХА (випуск 2018).

Kолекцията е собственост на историческия музей в гр. Брезник, и ще бъде предоставена с любезното съдействие на госпожа Емилия Велинова, директор на ОИМ гр. Брезник, за периода май – август 2023.

Финалът на тази инсталация щe представлява и уникална скулптурна композиция от модни обекти в розово на Мариела Гемишева, вдъхновени от цвета и аромата на Розовата долина, посветена на съвременните царици „Рози“ и тяхната основна роля за впечатляващото присъствие на Казанлък – град, който съхранява уникалните традиции на висококачествено розопроизводство и осезаемо влияе върху висококонкурентните нива на световните пазари.

Доц. д-р Мариела Гемишева и Александра Петрова ще гостуват в Музея на розата на 01.06 и 02.06 от 14:00 до 17:00 ч. за интервюта и въпроси.

Детайли

Начало:
2 юни - 14:00
Край:
2 август - 17:00
Събитие Тагове:
, , , ,

Организатор

Исторически музей „Искра“ Казанлък

Място

Музей на розата – Казанлък