Зарежда Събития

« Всички Събития

Изложба “Легендарния Петър Божков” на ф.х. Петър Божков

25 май - 18:00 до 15 юни - 18:00

Изложба от архива на Национално Сдружение Фотографска Академия

От Национално Сдружение Фотографска Академия споделят за изложбата: “В дните преди Коледа на 2022 г. получихме невероятен подарък. С нас се свърза снахата на Петър Божков, която ни покани в къщата си, за да видим дали ни интересува нещо останало от свекър й. Нас, разбира се, ни интересуваше всичко.

Прибрахме всички негативи на Петър Божков, подредени в класьори, по години на заснемане. В архива му има и десетки диапозитиви и много снимки копирани лично от него.

Това, което ще видите в настоящата изложба, е малка част от богатството, което ни беше дарено, а ние ще го съхраним за бъдещето.”

Кой е Петър Божков?

 Петър Божков е класикът на българската фотография. И това се знаеше още приживе, докато той беше сред нас. Неговото присъствие (да не говорим, че всичко, което казваше, се превръщаше в афоризъм) беше поведение на класик, но и сега вече, когато гледаме неговите работи в тази изложба, а него го няма – това е чувството, и това е, което тази изложба показва. Знаем, къде е неговата сила – в това едновременно да води художествен и документален разказ. Обикновено фотографията е постигала художествени ефекти, противопоставяйки се на собствената си документална природа. Петър Божков по един най-лесен, автентичен, разбиращ се сякаш от само себе си начин ги постига по обратен път – събирайки документалното и художественото.

Роден във Варна. Удостоен със званията „Фотограф-художник“ и ЕFIAP. Лектор на FIAP. Дългогодишен фотограф-художник към „Българска фотография“. Творец, критик, лектор, автор на множество публикации, член на журита, комисии и художествени съвети. Носител на български и международни отличия, участник в национални и международни изяви.

Автор на самостоятелната изложба „Земя“ (1973). Работи във всички жанрове, предимно пейзажи и репортажен портрeт. Той има усещането за българската земя не като сюжет или географско понятие, а като израз на българската душевност. Активно подпомага израстването на много млади таланти. През 2000 г. получава почетна грамота и почетната статуетка АКАДЕМИКА за изключителен принос в развитието на фотографията в България.

Детайли

Начало:
25 май - 18:00
Край:
15 юни - 18:00
Събитие Тагове:
,

Организатори

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства
Национален фонд “Култура”

Място

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства
Казанлък, + Google Map