Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Изложба на Дарина Белчева, Доника Иванова и Нели Пиперова

21 март - 18:00 до 28 май - 18:00

На 21 март от 18:00 часа в Къща музей “Ненко Балкански” е откриването на Изложба на Дарина Белчева, Доника Иванова и Нели Пиперова под мотото “Взаимодействие (експеримент)”.
Изложбата “Взаимодействие” е резултат от съвместната работа на три възпитанички на Националното училище по Пластични Изкуства и Дизайн „Академик Дечко Узунов“, гр. Казанлък. Това са Дарина Белчева от 11 клас, Доника Иванова от 12 клас и Нели Пиперова от 12 клас. Те представят произведения, създадени специално за изложбеното помещение в къщата-музей Ненко Балкански. Въпреки своята интензивна традиционна школовка ученичките си поставят задачи отвъд сръчността. Тук няма да видим етюди и сухо демонстриране на умения за предаване на натурата. Натурализмът, където е видим, е в позиция на помощен инструмент за отпратка към познати метафори или за създаване на кодове, чрез които произведението да говори. Защото ако всичко бъде обяснено, то тогава това е всичко. Авторките умело се възползват от предоставеното им пространство, за да поставят въпроси за мястото на индивида в групата, за пътя на автора и за отношенията, които рисуват формата на нашето общо взаимодействие.
Дарина Белчева
Специалност графика в НУПИД Акад. Дечко Узунов.
Дарина проявява интерес към фотографията и възможностите на дигиталните технологии във визуалните изкуства. Изучава и прилага аналоговите печатни техники, преподавани в училище, но заедно с това работи и със смесени техники, търсейки добавената стойност на фотографията и графичния софтуер. Процесът ѝ на създаване на творба не е праволинеен, а преминава през сменящи се етапи на рисунка, снимка, дигитална обработка, аналогов или цифров печат и отново рисунка, чертаейки собствения житейски цикъл на произведението.
Доника Иванова
Специалност Лютиерство в НУПИД Акад. Дечко Узунов.
В графиките си Доника поставя въпроса за поведението и взаимоотношенията на индивиди, събрани в една група. Има ли подходяща роля за всеки и кой определя йерархията. Можем ли да се идентифицираме с метафората за лабораторните мишки и ако да, дали не сме в грешното гнездо?
Нели Пиперова
Специалност Рекламна графика в НУПИД Акад. Дечко Узунов
Още в ранните години от обучението си Нели проявява силни заложби в живописта и създава множество портрети и композиции, свързани с обкръжението ѝ. С работата си Лъч тя започва нов етап на обръщане навътре чрез използване на символика и премерен колорит в опит да изкаже състояния, за които липсват думи.
ЕКИП, РАБОТИЛ ПО ПРОЕКТА:
Силвия Попова – креативен медиатор
Георги Шаров – дизайнер
IviArt – печатни материали

Детайли

Начало:
21 март - 18:00
Край:
28 май - 18:00
Събитие Тагове:
,

Организатор

Художествена галерия – Казанлък

Място

Къща музей „Ненко Балкански“, филиал на ХГ Казанлък
Казанлък, + Google Map