Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Изложба на военния фотограф Вяра Йовева “ХИЛЯДИ ЛИЦА ЕДНА АРМИЯ“

7 март - 17:30 до 31 март - 17:30

На 7 март (вторник) от 17:30 в залата на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства е откриването на самостоятелната изложба на военния фотограф Вяра Йовева под наслов „ХИЛЯДИ ЛИЦА ЕДНА АРМИЯ“

Експозицията представя портретни фотографии, проследяващи мигове от службата на военнослужещите, от делника и празника им, уловени от нейния обектив от 2013 г. до днес. Включени са портретни и художествени фотографии, отразени са събития, военни ритуали и церемонии, учения, свързани с дейността на МО и БА. Сериите са широкоформатни фотографии и както казва в едно от интервютата си Вяра Йовева: „Най-лесно е да снимаш техниката, оръдието, как се стреля – атрактивното. Зад тези машини обаче стоят хора. Чрез моите снимки искам да разкажа техния живот. Да мотивирам българските войници – те са всеотдайни, отдадени на родината и гордо носят пагона…”

“Фотографията за мен е смисълът на живота ми! Страстта ми към фотографията дойде ненадейно и остави в мен отпечатък завинаги”, споделя в интервю Вяра Йовева, която е фотограф от 2003 г.

“Обичам да снимам всичко – пейзажите, животните, но най-много обичам да снимам хората. Техните лица, техните емоции – това е историята на реалния живот. Вдъхновяващо е!“, допълва Вяра Йовева.

От 2011 г. работи като военен фотограф в Министерството на отбраната. „Голямо предизвикателство е работата на военния фотограф. Имам възможността да съм на места, на които се провеждат учения. Обичам да летя на военен самолет, хеликоптер, да плавам на боен кораб и да запечатвам емоциите на хората в униформа, докато те изпълняват своя дълг към Родината”, казва още Йовева.

Вяра Йовева, започнала професионалния си път като фоторепортер във в. „Българска армия”. Била е автор и на корици в списание „Български воин“, по-късно продължава като фотограф в електронното издание „Фрог нюз“. Тя е първата жена фотограф в Министерството на отбраната (МО).

Вяра Йовева улавя с обектива си много емоции в иначе суровия армейски свят. Йовева е награждавана многократно за заслуги от министъра на отбраната и началника на отбраната. Носител е на редица награди и отличия за фотография, които оценяват и подчертават таланта й на наблюдател с остър поглед.

Изложбата „Хиляди лица – една армия“ е организирана през 2017 година. Това е първата голяма авторска експозиция, посветена на Празника на Българската армия 6 май. Фотографиите на Вяра Йовева ще останат в казанлъшкия културен институт до 31 март.

Детайли

Начало:
7 март - 17:30
Край:
31 март - 17:30
Събитие Тагове:
, ,

Организатор

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства

Място

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства
Казанлък, + Google Map