Зарежда Събития

« Всички Събития

Изложба: “Петър Боев – познатият непознат” откриват в Музея на фотографията

5 януари - 17:30 до 3 февруари - 18:30

Петър Константинов Боев е офицерски син, фотограф, писател и журналист.
Той е роден в София, но голяма част от детството си прекарва в Самоков, от където е родом майка му. Баща му е полковник от българската армия. Основното си образование получава в Самоков, след което завършва Трета софийска мъжка гимназия и право в СУ „Св. Климент Охридски“ през 1935 год. Приет е също и в Художествената академия, където учи 4 години, но не се дипломира.
Фотографията е голямата страст на Петър Боев. През 30-те години, докато е студент по право, той печели конкурс в Белгия. От 1938 год. членува в Българския фотоклуб. През 1942 год. участва в изложба в Загреб. През 1952 год. започва работа в новосъздаденото Държавно предприятие „Българска фотография“. Там в продължение на 25 години заема различни длъжности и ръководи творчески колективи от фотографи и фотожурналисти. През 1973 год. се мести в Клуба на фотодейците в България.
Петър Боев е човек с обществена дейност, надхвърляща половин век и автор на единствената история на българската фотография в два тома. Той е познат повече като историк на българската фотография, а не толкова като фотограф в житейски план.
В изложбата са представени непоказвани снимки от семейни албуми, негови картини, рисунки, лични вещи и документи.
Изложбата се организира съвместно от Историческия музей – Самоков, Държавна агенция „Архиви” и Български фотоклуб (основан 1920 год.).
Куратор: Силвио Томов – уредник „Нова история” в Историческия музей – Самоков.

Детайли

Начало:
5 януари - 17:30
Край:
3 февруари - 18:30

Организатор

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства

Място

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства
Казанлък, + Google Map