Зарежда Събития

« Всички Събития

Изложба с творби на Дечко Узунов откриват в родната му къща в Казанлък

13 май - 18:00 до 2 юни - 18:00

Изложба с творби на големия български художник Дечко Узунов под заглавие “Дечко Узунов: Между своето и чуждото” се открива в 18:00 часа днес в родната къща на художника, превърната в едноименна къща музей, филиал на Художествената галерия в Казанлък. Това съобщават от екипа на галерията.

Настоящето ни е пронизано невъзвратимо от конфликти, които едновременно ни обединяват и разделят, а изкуството неизбежно става проводник на тези процеси и отразява онова, с което се среща съзнанието на твореца, казват организаторите. В тази изложба екипът на къща музей Дечко Узунов се опитва да даде отговор на въпроса доколко, кое и как избира един творец да допусне до себе си, да го остави да се слее с творбите му, или да го превърне в импулс, който го насочва към нови експерименти.

Експозицията надниква в образния свят на художника и увековечава малка част от странстванията на Дечко Узунов между своето и чуждото. По време на своя житейски път, той преминава през различни течения в българското изобразително изкуство, но без да изгуби онази непринуденост и лекота, която определя творчеството му и присъствието му в обществения живот, обясняват организаторите. Творецът тръгва от първата си импровизирана изложба в родната си къща и минава през Розовата долина на път за София, Мюнхен, Котор, Мадрид и Шанхай. Дори в късните си платна Дечко Узунов запазва цветните нишки на българските шевици, съчетавайки премереността на изтока и модерността на запада.

Дечко Узунов става активен член на дружество „Родно изкуство“ през 1926 година и заедно със съмишленици отстоява своето желание за търсене на помирение между своето и чуждото. Екипът на културната институция определя изложбата, която включва живописни творби на автора от колекцията на Художествена галерия Казанлък, като доказателство именно за намиране на помирение между привидно непомирими различия.

Куратор на изложбата е Катя Христова. Експозицията ще остане отворена за посетители до 2 юни.

Детайли

Начало:
13 май - 18:00
Край:
2 юни - 18:00

Организатор

Художествена галерия – Казанлък

Място

Къща-музей „Дечко Узунов“
Казанлък, + Google Map