Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Изложба “Строи се монумент” представя историята на паметника “Бузлуджа”

25 януари - 17:30 до 7 февруари - 17:30

Фотодокументалната изложба „Строи се монумент“ ще бъде открита на 25 януари (сряда) от 17:30 часа в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък.

След като известният фотограф-художникът Бедрос Азинян представи пред казанлъшката публика албума “Строи се монумент”, посветен на този уникален и обикновено противоречив паметник – Дом-паметника на връх Бузлуджа, сега подготвя фотоизложба.

В изложбата са включени избрани фотографии от албума „Строи се монумент“, посветен на историята на Дом – паметника на Българската комунистическа партия на връх „Бузлуджа“. Книгата беше издадена от Бедрос Азинян през август м.г. Тя съдържа 363 фотографии, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян. Това бе първият продукт на фондация „Артин Азинян“ и се реализира с подкрепата на Национален фонд култура (НФК) и Национален парк-музей (НПМ) “Шипка – Бузлуджа”.

В изложбата са показани кадри от изграждането и функционирането на дом-паметник на връх Бузлуджа, в периода 1974 година до 1990 година. Фотосите са дело на тримата фотографи – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян, работили в различни периоди на паметника.

Фотографския разказ ни дава подробна информация , как и по какъв начин е построено това уникално архитектурно съоръжение, на един усоен връх известен със суровия си климат. Участието на хилядите майстори, специалисти, инженери, ръководители, офицери и войници от поделението на Строителни войски Стара Загора. Не случайно и самото му заглави е кодирано в името преведено от турски, Бузлуджа означава Леден връх. Изложбата е представена в 24 пана , всички кадри са сканирани и обработени , от оригинални черно-бели и цветни негативи, и цветни диапозитиви.

1974 година – Подготовка за взривяване, поставяне на основите

1975 година – Послание към бъдните поколения, капсулата

1976 година – Изграждане на дървен кофраж на залата

1976 година – Арматура и отливане на бетона, тържествена зала

1976/1977 година – Покривна конструкция на залата

1977 година – Пилона

1977 година – Звездата

1977 година – Първоначални проекти на мозайките и целия комплекс , художествено обсъждане

1978/1979 година – Вътрешни довършителни дейности

1979/1980 година – Редене на мозайките

1980/1981 година – Външни довършителни дейности

1981 година – Откриване на паметника

1982/1983 година – Паметника отвън и отвътре

1981/1989 година – Паметника след откриването, делегации, гости, събития

Главните лица – Архитект Стоилов, Генерал Делчев и други

Проследена е и историята на едно от мозаечните пана, от момента в който е представено като макет, през изграждането му от казанлъшки художници, до пълното му изпълнение, а в последствие и  годините на разрухата му.

Фотодокументалната изложба „Строи се монумент“ се организира от фондация „Артин Азинян“ със съдействието на Национален фонд „Култура“ и НПМ „Шипка – Бузлуджа“. Тя ще може да бъде разгледана в Музея на фотографията в Казанлък до 7 февруари.

Детайли

Начало:
25 януари - 17:30
Край:
7 февруари - 17:30
Събитие Тагове:

Организатори

Национален фонд “Култура”
НПМ “Шипка – Бузлуджа”
Фондация “Артин Азинян”

Място

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства
Казанлък, + Google Map