Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Изложба “Това не може да се постигне” на художника Иван Нинов ще гостува в Казанлък

14 юли - 18:00 до 6 ноември - 18:00

Самостоятелна изложба на българския художник Иван Нинов, озаглавена „Това не може да се постигне“, ще бъде открита във филиала на Художествена галерия Казанлък къща музей „Дечко Узунов“ на 14 юли от 18:00 часа. Изложбата се реализира в партньорство с галерия Grafikart.

За Иван Нинов казват, че е останал самотник в българското изкуство. Устоял на натиска на няколко различни исторически епохи художник, в работата си се утвърждава като философ на утешението. Такъв го виждаме и в новата му изложба „Това не може да се постигне“. Около него витае тиха емоция, обрана тревога, срамежлива радост – все продукти на собственото му кредо за същността на невидимото и свободата. Проф. Чавдар Славов го назовава „рицар на суровата истина“ и никъде това не е така ярко видимо, както в собствените му творби. Вдъхновен в детството си от полетата и реката край Провадия, от ръцете на дядо си и големия стар орех в градината, Иван Нинов открива авторската, преживяната рисунка, която е в основата на всичко излизащо и до днес изпод изнурените му ръце.

Творчеството му е като урок по мъдрост. Зрителят е свидетел на чистата зрялост на творбите му, в които метафоричното тълкуване на формата придава нова гледна точка към обикновените неща от натурата, кротост на внушението – без патос или драматична илюстративност. Тихият Иван Нинов и ненатрапчивото му присъствие изненадват с монументална изява върху графичния лист. В картините му липсва претенцията на многословната образност. Разумността на зрялата му философия, извела ритъма и структурата на формите на преден план потапят зрителя в смущаващата интимност на простотата. Творбите на Иван Нинов са изява на осмисленото битие, през което художникът преминава далеч от публичната показност, понякога наивен, но винаги с поглед в суровата истина. Истината, че съвършенството е онова, което не може да се постигне, но навярно смисълът е тъкмо в извечния път към него самото.

Иван Нинов е роден на 19 август 1946 г. в с. Цонево, Варненско. Завършва Художествената гимназия в София през 1969 г. От 1970 г. участва в почти всички художествени изложби в страната, както и в представителни изложби на българска графика в чужбина: САЩ, Франция, Норвегия, Германия, Аржентина. Работи в сферата на графиката – суха игла, литография и фотолитография, рисунката – креда, темпера, живописта – акварел, масло. Творби на художника са включени в международни биеналета и представителни изложби на българското изобразително изкуство в Белград, Будапеща, Ибиса, Канагава, Краков, Лодз, Любляна, Токио, Ужице, Фрехен и др. Произведения на Иван Нинов са излагани още в САЩ, Аржентина, Мексико, Германия, Норвегия, Русия, Унгария и на престижния Есенен салон в Париж. Негови творби има и в Конгресната библиотека във Вашингтон, в колекция „Лудвиг” в Кьолн, Германия, в галерии в Полша и Япония, в множество частни колекции.

Куратор на проекта е Албена Димитрова, а дизайнер е Георги Шарков. По екипа са работили още техническият сътрудник Милен Алагенски, операторът Цветан Игнатовски и коректорът Лора Султанова. Печатните материали са дело на „ИвиАрт“, а преводач е Трейси Спийд.

Изложбата ще остане отворена за посетители до 6 ноември.

Детайли

Начало:
14 юли - 18:00
Край:
6 ноември - 18:00

Организатор

Художествена галерия – Казанлък

Място

Къща-музей „Дечко Узунов“
Казанлък, + Google Map