Зарежда Събития

« Всички Събития

„My Way“ Самостоятелна изложба живопис на казанлъчанина Адреан Калпачев

22.10.2022 - 17:00 до 15.01.2023 - 17:00

Официалното откриване на изложбата е на 22 октомври от 17:00 ч. в Къща музей „Дечко Узунов“.
Изложбата, която празнува край на опитите да се избере друг път освен рисуването. „My Way“ е личната одисея на Адреан Калпачев.
Роден през 1968 г. в Казанлък Адреан Калпачев няма шанса да учи в Художествената гимназия, носеща името на любимия му художник Дечко Узунов. Районирането в онова време определя само двама ученици от града да бъдат допуснати и той не е сред тях. Това „спиране“ по избрания път предизвиква въпроса „дали да свърна по друг път“. И той го прави. Пътят го отвежда във Франция. Търси Жълтата къща на Винсент Ван Гог в Арл. Харесва фовистите, обича Анри Матис и Пабло Пикасо. И живее като нелегален имигрант. Вече е счупил всичките си четки и се опитва да е всякакъв друг, но не и художник. Ала пътят тича срещу него и го поставя обратно върху себе си. И сега е себе си. Само той и пътят. С нови четки и укротен темперамент Адреан Калпачев е готов да напише върху статива си: „Не чукайте на вратата, защото ще се изморите. Тя ще се отвори, когато му дойде времето“. И го прави по неговия начин, труден начин, който не сработва никога от първия път. Започва нестандартно, като открива първата си изложба не у дома, а в чужбина, в Дания. Там където според него има много гнило. Работи с непопулярните маслени пастели. И го прави втори път, преди да се прибере там, откъдето тръгва всичко.
От 2002 г. живее постоянно в Казанлък и рисува. Десетки творби стоят подредени в дневната и още повече на тавана. Връща се към тях отново и отново. Добавя нещо ново, променя някой звънък детайл и търси себе си. Дерзае онази прецизност, без която ще има още счупени четки. На триножника зад бурканчета и четки е цитиран същия любим Пабло Пикасо: „Когато късметът дойде, трябва да те завари да работиш!“. Адреан работи. Участва в станалите традиционни за града Есенни салони и запознава публиката със себе си. А Есенните салони са феномен. Тяхната цел е да се насърчи младото поколение художници, както и историците на изкуството, които да оперират с все повече имена и визуални документи. Есенните салони изпълняват важната социална функция да предоставят форум за неизвестни, иновативни и нововъзникващи художници. Те осигуряват основа за разбиране за широката публика. Или поне такава е мечтата на Франк Журден от 1903 г. Такава е и мечтата в град Казанлък, официално изживявана от 2001 г.
През 2021 г. Адреан Калпачев печели наградата на Художествена галерия – Казанлък на поредния Есенен салон. Наградата традиционно е самостоятелна изложба в залите на галерията. И пак по неговия начин той прави избор. Избира без колебание зала „Мраморна“ в къща музей „Дечко Узунов“, за да подреди маслените си картини. Тук, пред погледа на най-големия и над всички за него самия – бай Дечко, чийто дух усеща като благословия през целия си път обратно към изкуството. Може би защото то е цел, към която водят не всички пътеки, а само тази, която води към желаното, без което Адреан Калпачев не може.
– 2005 г. самостоятелна изложба в Орхус, Дания;
– 2006 г. самостоятелна изложба в Холстебро, Дания;
– 2012 г. участие в Есенен салон гр. Казанлък;
– 2014 г. участие в Есенен салон гр. Казанлък;
– 2015 г. участие в Есенен салон гр. Казанлък;
– 2016 г. участие в Есенен салон гр. Казанлък;
– 2021 г. участие в Есенен салон гр. Казанлък и награда на Художествена галерия – Казанлък.
Творби на Адреан Калпачев са собственост на галерии и частни колекционери в Германия, Франция, Дания и България.
Куратори: Албена Димитрова и д-р Милен Алагенски
Изложбата може да бъде разгледана от 22 октомври 2022г. до 15 януари 2023 г. в Къща музей „Дечко Узунов“.

Детайли

Начало:
22 октомври - 17:00
Край:
15.01.2023 - 17:00
Събитие Тагове:
,

Организатор

Художествена галерия – Казанлък

Място

Къща-музей „Дечко Узунов“
Казанлък, + Google Map