Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

(НЕ)СЕРИОЗНО – самостоятелна изложба на Веселин Дамянов – VES

9 април - 18:00 до 28 август - 18:00

(НЕ)СЕРИОЗНО

самостоятелна изложба на Веселин Дамянов – VES

драсканици • рисунки • графика

9 април  – 28 август 2022 г.

Откриване: 9 април от 18:00 ч.

куратор: Пламен В. Петров

Веселин Дамянов, по-известен като „бат Вес“, е художник, чийто творчески почерк разкрива изключителната му способност да си играе с пространството и времето. Като на шега, непринудено и несериозно. Вглеждайки се в детайлите обаче, няма как да не открием, че зад това негово искрено забавление в творческия процес – заключено между идеята и творбата, стоят не само низ от емоции, а и куп сериозни монолози на автора, провокирани от проблематичното ни битие. Разговори, които той води посредством образите, излизащи ежедневно изпод ръката му. Образи, които той полага еднакво сериозно както върху белия лист и рекламните брошури от пощенската кутия, насърчаващи да гласуваме и пазаруваме, така и върху плочките в банята. Драсканици, които не са просто творчески импулс, идея за рисунка, провокираща сетне да бъде реализирано в материал произведение. Не, това са трайни следи, които имат самостоятелно място в творчеството на художника и още по-важно – в идейно, естетическо, а и техническо отношение те са изведени до нивото на „завършената творба“.

В изложбата (НЕ)СЕРИОЗНО, създадена специално за Художествена галерия – Казанлък, е поставен акцент именно върху темата за драскулката като първичен творчески жест, който в художествения процес при Веселин Дамянов – Ves позволява не само разбиране на графичните му и живописни реализации, но и въобще самостоятелно съществуване.

ВЕСЕЛИН ДАМЯНОВ – VES е роден в Сливен на 30 май 1977 г. Средното си образование получава в родния си град в художественото училище по приложни изкуства „Димитър Добрович“ със специалност „Плакат“. През 2002 г. завършва бакалавърска степен във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, факултет „Изобразително изкуство“ със специалност „Графика“, а от 2004 г. е магистър по „Живопис“ в същото учебно заведения. От същата година членува в СБХ, а през 2014 г. печели творчески престой в Международния център за изкуства „Сите дез Ар“ в Париж, Франция. Осъществил е над 20 самостоятелни изложби и се включва със свои творби в над 160 сборни изложби, конкурси и биеналета, където е отличен с повече от 70 награди, над 15 от които първи награди. Негови творби присъстват в музеи и частни колекции в множество европейски страни, както и в Китай, Канада, Тайланд, САЩ, Япония, Малайзия и други.

Екип на работил по проекта:

Пламен В. Петров – куратор

Албена Димитрова – технически уредник на експозицията и транспорт

Теодора Манчева – преводач

Цветан Игнатовски – фотограф

IviArt и J-point – печатни материали

Перфект Колор 2016 ООД – латекс

Адрес

Къща музей „Ненко Балкански“

филиал на ХГ Казанлък

ул. „Генерал Радецки“ 17, кв. „Кулата“, 6100 Казанлък

Работно време на галерията

сряда – неделя: 10:00–18:00*

* За посещения извън работното време – предварително записване на телефон + 359 884 100 875

Детайли

Начало:
9 април - 18:00
Край:
28 август - 18:00

Организатор

Художествена галерия – Казанлък

Място

Къща музей „Ненко Балкански“, филиал на ХГ Казанлък
Казанлък, + Google Map