Зарежда Събития

« Всички Събития

O Fortuna – Самостоятелна изложба на Страхил Найденов – мозайка и пластика

14 октомври - 18:00 до 14 ноември - 18:00

„О, Фортуна“ е заглавието на латинска поема, излязла изпод ръката на неизвестен голиард. Този средновековен странстващ поет, вероятно принадлежал на една от множеството монашески общности, пръснати по цяла средновековна Европа, ни завещава поема, чийто първи препис ни е познат от известния Codex Buranus, днес съхраняван в Мюнхен. Кодексът е пергаментов и е създаден от двама писачи през 1230 г., като изследователите му и сега спорят за място на създаване и пътя му на движение.

Въпреки неразрешените загадки, или тъкмо поради това, днес ръкописът е сред най-популярните средновековни книги, а осемте включени в него, редом с поетическите текстове, миниатюри, привличат вниманието на артисти, композитори, писатели. А една от миниатюрите придобива такава популярност, че се е превърнал в своеобразен символ на извечната игра на съдбата с нас – хората. Играта на Фортуна с щастието, изменчивото щастие и живота на човека.

По същият начин Страхил Найденов си играе с мозаечните камъни (тесери), за да претвори превзелите въображението му образи, вдъхновени от невидимите стойности на действителността, която населява. С детска увлеченост, с увереност на възрастен, и с чувствителност на изграден художник, той подрежда дълготърпеливо малките цветни камъчета, иззети от природата, вдъхвайки им друг, нов живота. Живот, който сам той им е отредил да заживеят. Досущ като богинята Фортуна, той си играе с тяхната съдба. Отрежда им ролята, която трябва да изпълнят във визуалния спектакъл, който е композирал с вещината на познавач на изкуството си.

В изложбата O FORTUNA са представени повече от 25 негови мозайки и пластики, всяка от които е свидетелство за усърдието, с което авторът работи, за таланта и преди всичко за пластическото многообразие, провокирано не само от материала, с който борави, но и изкуството, с което общува.

Страхил Найденов е роден на 2 септември 1973 г. в Плевен. Работи в полето на художествената мозайка и пластиката. Използва естествени камъни, минерали и керамика. Член е на Съюза на българските художници, на Международната асоциация за пластични изкуства АИАП/ЮНЕСКО/, на Дружеството на плевенските художници. Страхил Найденов умира на 8 юли 2021 г. в Плевен. Има над 20 самостоятелни изложби и над 50 участия в общи изложби в страната и чужбина. Носител е на множество отличия, сред които номинация за награда „Свети Пимен Зограф“ от Есенния салон на плевенските художници (2018), награда за финалист от Международното биенале Art Olympia в Токио, Япония (2017). Негови мозайки са притежание на галерии и частни лица в България, Франция, Италия, САЩ, Япония и др.

Изложбата се организира съвместно със семейството на художника.

Детайли

Начало:
14 октомври - 18:00
Край:
14 ноември - 18:00

Място

Художествена  галерия – Казанлък
Казанлък,