Зарежда Събития

« Всички Събития

Първата самостоятелна изложба на казанлъшкия художник Любен Малчев

18 март - 18:00 до 4 юни - 18:00

Самостоятелната изложба на Любен Малчев, озаглавена „Стената“, ще бъде открита в 18:00 часа на 18 март в залата на Художествената галерия в Казанлък, а куратор е нейният директор д-р Пламен Петров.
Любен Малчев е сред младото поколение визуални артисти, които вече са намерили своето място на съвременната художествена сцена в страната. Онова, което поражда любопитството към присъствието на Любен Малчев в артистичния живот, е провокирано преди всичко от живописта, която той ни показва – съвременна живопис, отразяваща не просто личните му, а тъкмо напротив, като че ли изключително общите възбуди, вълнения, пристрастия, опасения, които може би често не съзнаваме, но сякаш те са онова, което обединява въпреки тревожното разединение.
Първата самостоятелна изложба на Любен Малчев е своеобразно свидетелство за продължаващата му вяра, че съвременното изкуство е всякога на целта си, щом чертае планове и генерира хоризонти.
Изложбата „Стената“ на Любен Малчев е доказателство за последователността на художника, защото тя може да бъде мислена като своеобразно продължение на темата, която го занимава в предишни негови пластически търсения – монументите. Сам художникът споделя, че всъщност онова, което го вълнува в битността му на артист, е провокирано от потребността му да рефлектира случващото се: „То ме провокира чисто журналистически да реагирам на действителността. Работите ми са инспирирани буквално от новини, репортажи и снимки, които са наситени с терор, страх, несправедливост и власт. Монументи на абсурда и утопични стремежи. От човека, който е все по-малък и безвластен и от друга страна, човекът, който руши, убива и управлява, обзет от псевдовярвания. Интересува ме какво се случва сега. Не искам да оставам безразличен към цялата тази лудост, от една страна смешна, а от друга – страшна и безмилостна“.
Изложбата „Стената“ е цикъл от 10 живописни платна и свързани с тях обекти, с които Любен Малчев се обръща към архетипната ни представа за стената, която в ХХI век претърпя неочаквано ново въплъщение. От 4 февруари 2004 г. тя се изправи срещу ни в своята виртуална карнация – Facebook wall, като част от социалната мрежа Facebook, която днес, почти 20 години по-късно, със своите 110 езика и повече от 1,98 милиарда ежедневни активни потребители, се обособи в една от най-важните територии на съвместност. Нова вавилонска кула, в която се говорят „всички езици земни“. Дигиталната стена – публична и лична, днес е средство за информация, за споделяне, за изповед, за общуване. За оголено съществуване, за насърчаване на консумистическите ни нагони, за публични разпри и разстрели.
Изложбата „Стената“ се явява логично в пространството на Художествената галерия в град Казанлък, мястото, в което Любен Малчев има не само своите първи срещи с изкуството, но и място, в което той се формира като визуален артист.
Роден в Казанлък през 1992 г., 18 години по-късно той получава своето средно художествено образование в Националното училище по пластични изкуства и дизайн „Академик Дечко Узунов“. През 2016 г. защитава магистърска теза в ателието по живопис на доц. Красимир Карабаджаков при Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Днес е докторант в същия университет, работещ по темата „Социалната тема в българската живопис от средата на XX век до 20-те години на XXI век“.
Още като студент печели първа награда за най-добра рисунка, а през 2016 г. е отличен за млад автор на Балканското квадринале на живописта „Митове и легенди на моя народ“ в Стара Загора. През 2022 г. му е присъдена и втора награда за живопис на Международното биенале за живопис в Молдова (Кишинев). Взема участие в кураторските проекти „Мащаби в локалното“ (2015), „Мащаби в социалното“ (2016) в изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново, „Мащаб 1: „Нов социален реализъм“ в изложбените зали на „Шипка“ 6 в София. През 2018 г., заедно с колегата си Радоил Серафимов като ученици на Красимир Карабаджаков, е включен със свои творби в изложбата „Ателиета“ в столичната галерия „Стубел“. От 2021 г. се установява в родния си град. Работи предимно в полето на живописта, а негови платна са притежание на Националната галерия на Молдова и в частни колекции.

Детайли

Начало:
18 март - 18:00
Край:
4 юни - 18:00
Събитие Тагове:
, ,

Организатор

Художествена галерия – Казанлък

Място

Художествена галерия – Казанлък