Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Представят Тръпковата галерия – първият художествен салон в София

11 февруари - 13:30 до 15:00

В предстоящата “СЪБОТА В ГАЛЕРИЯТА” ще гостува изтъкнатата българска изследователка на художествените процеси в страната от ХIХ и ХХ век БЛАГОВЕСТА ИВАНОВА – изкуствовед, професор във Висше строително училище „Любен Каравелов“ и доктор на изкуствознанието. В продължение на няколко десетилетия работи в Националната галерия. Тя е изследовател на изкуството на Българското възраждане, а през последните години работи в областта на синтеза на изкуството с архитектурата. Нейният капитален труд „Българският архитектурен комплекс на Златния рог“ е награден с наградата за високи научни постижения на Съюза на учените в България през 2019 г. Изследва църквите в Софийска епархия и тяхната живопис. Посвещава изследване на градовете Солун и София през Средновековието. Анализира работата на архитекта, Антонин Томишка, който е проектант на „Докторския паметник“. Курира редица изложби, сред които най-значими са „Портретът през Българското възраждане“ (2000 г.), „170 години от рождението на Николай Павлович“ (2005 г.), „Забравените художници на България“ (2013 г.), „Познати-непознати, известни-неизвестни“ (2018 г.), „първият художествен салон в София“ (2020 г.). Обикновено придружава изложбите си с книги.

Лекцията на 11 февруари, част от поредната ни СЪБОТА В ГАЛЕРИЯТА ще бъде посветена на Тръпко Василев и „Постоянната художествена галерия“, която е открита през 1910 г. на ул. „Аксаков“ в София. В нея изкуствоведката проф. БЛАГОВЕСТА ИВАНОВА ще разкаже за живота на ентусиаста и инициатора на редица изложби в първия частен художествен салон. Създаването на този салон ще потопи слушателите в историята на зараждащия се културен живот с столицата. Документалните фотографии и обликът на мястото до известния сега „Кристал“ ще възкресят редица събития около една от сградите на Рисувалното училище и мястото, където още преди създаването на Тръпковата галерия, е организирана Втората изложба на Дружеството за поддържане на изкуството в България, посещението на Алеко Константинов, преустройството на салона от Тръпко Василев и неуспешните му призиви за помощ от Софийската община.
Ще бъде представен Тръпко Василев като художник, творческото му зареждане от природата край София, кореспонденцията му с Константин Щъркелов, Никола Танев и други известни майстори на четката през 1920-те-1940 г. Създадените от незавършилия Рисувалното училище художник проекти за орнаменти за изписването на интериорите са непознати. Съхранени в неговия архив те стават достояние в книгата „Тръпко Василев и Постоянната художествена галерия, издадена през 2020 г.
През 2020 г. се навършиха 110 г. от създаването на първата частна художествена галерия в България. През февруари 2023 г. се навършват 147 години от рождението на нейния създател Тръпко Василев. Дългият сложен и трънлив път на този ентусиаст ще бъде разказан от първите му рисунки върху дуварите на къщите в неговото родно село Личища (сега Поликарпи в Гърция) до израстването му като изцяло отдаден на изграждането на културния облик на София човек. Пристигането му като дете в Цариград и неговото ученичество ни връща към живота на българите в столицата на Османската империя. И така, постепенно, Тръпко Василев, с откритата „Постоянна художествена галерия“ на ул. „Аксаков“ в София се превръща във фигура, която работи в полза на младите български художници в началото на ХХ век. Неговото дело и професионализъм по отношение на вътрешното оформяне на редица известни сгради в столицата оставя траен отпечатък върху тяхната естетика. Разказът е за един обикновен човек, изтъкан от желанието да се труди и да създава.

Детайли

Дата:
11 февруари
Час:
13:30 до 15:00
Събитие Тагове:

Организатор

Художествена галерия – Казанлък

Място

Художествена галерия – Казанлък