Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Прожекция на първия български филм “Балканската война”

26 май - 18:00 до 19:00

На 26 май (петък) в 18:00 часа в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства ще се състои прожекция на първия български филм “Балканската война”.

Автентичният кинодокумент е заснет от Александър Жеков на фронта по време на военния конфликт от 1912-1913 година. Това е най-ранният филм изцяло създаден от български автор и едно от малкото произведения в световен мащаб, които по завършен начин отразяват военен конфликт от онова време.

„В нашето кино има малко произведения легенди. „Балканската война“ е един от тях“, пише в книгата си „Загадките на филма Балканската война“ най-задълбоченият му изследовател, киноисторикът Петър Кърджилов. Неговият коментар към дигитално реставрираната картина на ,,Балканската война‘‘ хвърля допълнителна светлина върху историческите факти, дава безценна допълнителна информация, както за военното събитие, така и за самия филм и неговия автор, поставя хроникалните кадри в исторически и кинематографичен контекст и превръща новата версия в уникално преживяване.

Дигиталната реставрация е дело на Българската национална филмотека през 2022, в рамките на проекта A Season of Classic Films на Асоциацията на европейските синематеки (ACE), подкрепен от Творческа Европа МЕДИА.

Ръководител на проекта е Антония Ковачева, а исторически консултант и аудиокоментар е д.и.н. Петър Кърджилов

Филмът е дигитално реставриран в Югословенска кинотека през 2022 г.

Детайли

Дата:
26 май
Час:
18:00 до 19:00
Събитие Тагове:
,

Организатор

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства

Място

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства
Казанлък, + Google Map