Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Разговор за Орфей в среща с проф. Иван Маразов

22 ноември - 17:00 до 19:00

На 22 ноември (сряда) от 17:00 часа в Художествената галерия – Казанлък е срещата с проф. Иван Маразов. На тази среща с Иван Маразов разговорът ще бъде за най-новата петата книга „Орфей“ от поредицата Мнемозина, която излиза в съавторство с Иван Гранитски. За някои по-малко известни аспекти от многостранния мит за Орфей, вдъхновявал поети, художници, музиканти, учени от античността до наши дни. За това коя е Мнемозина и защо трябва да поддържаме вярата в смисъла на Паметта.

Проф. Иван Маразов повече от половин век работи над темата за орфизма, връзките с питагорейците, досократическите философии и в продължение на тези години той има написани голям брой произведения, които сега са обединени в книгата „Орфей“.

Домакин на срещата с проф. Маразов е екипът на Художествена галерия – Казанлък. Към поканата за срещата от Галерията добавиха: „Няма митология, в която да не присъства фигурата на певеца. Тя е особено необходима, тъй като не-говата функция е да съхранява свещеното знание, т.е. миторитуалната традиция на народа и да го предава от поколение на поколение. Певецът е образ на колективната памет, той е неин пазител.
В гръцката митология поетът получава певческия си дар от Музите, дъщери на Мнемозина, персони-фицираната Памет. Поетът предоставя гласа си на божеството, богът го обсебва и го застава да възпя-ва или да интерпретира неговите речи. За тази цел помага свещената напитка. В нея се съдържа Зна-нието, което винаги е течно. „Второто“ виждане на поета не е само метафора, то отразява колективна-та представа за знанието, като дошло отвън.
Архаичните певци са винаги на път – от един царски двор към друг. Защото те нямат род и родно място. Ясно е защо Орфей е представян от самите гърци като тракиец – за тях Тракия е била страната на „Другия“.

Детайли

Дата:
22 ноември
Час:
17:00 до 19:00
Събитие Тагове:
, , ,

Организатор

Художествена галерия – Казанлък

Място

Художествена галерия – Казанлък