Зарежда Събития

« Всички Събития

В света на древна Япония чрез фотоизложбата на Борислав Илиев

19 септември - 18:00 до 13 октомври - 18:00

Безплатно

Фотоизложбата озаглавена „SHIKOKU HENRO – 88 Temples Pilgrimage, ще представи японският духовен хилядолетен поклоннически маршрут, минаващ през 88 свещени будистки храма, създаден от великия монах, калиграф и поет на Япония – Kukai ( Kobo Daishi  774 – 835 ) преди повече от 1200 години на остров Shikoku, най-малкия от 4-те основни острова на Япония.

Това е един от най-дългите кръгови поклоннически маршрути в света, който започва от храм 1 ( Ryōzen-ji (霊山寺) и завършва в храм 88 ( Ōkubo-ji (大窪寺), простиращ се на 1500 километра през четирите префектури на Shikoku – Tokushima, Kochi, Ehime и Kagawa и се извървява пеша за приблизително 55 дни.

Поклонниците, до ден днешен, все още пътуват по стръмни планински пътеки, по дълги каменни пътища, през пасторална природа, покрай спокойни морски брегове и преминават през отдалечени морски носове. Вървейки по пътя си поклонниците срещнат други поклонници, пътуващи из Shikoku, и всички те получават топло посрещане от местните жители, благодарение на хилядолетната традиция за подкрепа и помощ, наречена Ossetai.

Shikoku Henro 88 е обявен от Агенцията по културни въпроси за японско културно наследство ( Japan Heritage ) и е японския еквивалент на Camino de Santiago в Испания.

Всички фотографии са отпечатани на красива и изящна, ръчно изработена японска хартия, нареча washi, процесът по създаване на която е обявен от UNESCO за световно нематериално културно наследство.

Галерията ще бъде декорирана с красиви, цветни японски хвърчила, наречени койнобори, с които се чества деня на детето в Япония .

На изложбата за първи път в Казанлък ще бъде изложена и разказано на посетителите за японската камбана на мира, създадена от Chiyoji Nakagawa и дарена след края на Втората световна война на Организацията на обединените нации ( ООН ) в знак на единство и опазване на световния мир. Камбаната до ден днешен се намира на входа на централата на ООН в Ню Йорк и се удря на 21 септември – Международен ден на мира. Камбаната е създадена от събрани монети от всички държави членки на ООН, включително и 9 златни монети с облика на Дева Мария и Христос, дарени от Папа Пий XII през 1951 година, като от металът който остава се отливат 150 броя по-малки камбани, които се даряват на 140 нации ( САЩ, СССР, Китай, Франция , Австралия, Англия , на Ватикана и други). Посетителите ще имат възможността да ударят и чуят звука на японската камбана на мира.

Може да се потопите в света на древна Япония чрез фотоизложбата на Борислав Илиев в Музей на фотографията – гр.Казанлък  в периода 19.09.2023 г. – 13.10.2023 г.

Детайли

Начало:
19 септември - 18:00
Край:
13 октомври - 18:00
Стойност:
Безплатно

Организатор

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства

Място

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства
Казанлък, + Google Map