Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Юбилейна изложба “100 години от рождението на Христо Песев”

11 ноември - 11:00 до 30 ноември - 17:00

През 2023 година се навършват 100 години от рождението на Шипченския скулптор Христо Песев и 30 години от повторното откриване на художествената галерия в настоящата сграда на Народно Читалище “Светлина – 1861”. Галерията е създадена преди 62 години през 1961 г. по повод стогодишнината на читалището, а през 2002 е преименувана на ХГ “Христо Песев” по повод 80 годишнината на скулптора.

Изложбата акцентира върху творчеството на Христо Песев, като ще покаже картини и фотографии от различните периоди от съществуването си. Включени са творби на Христо Кутев, Дечко Мандов, Константин Трингов, Радка Костова-Владева, на самодейците Христо Караиванов , Христо Керпедьов, Николай Б. Чомаков и Иван Караиванов, както и на следващите поколения художници Христо Тъпанов, Никола Заров, Севда Потурлян, някои от шаржовете на Андрей Германов, както и творби от изложбите “Светлина за Шипка, и “100 години назад с фотографиите на Антип Коев Обущаров”

Откриването на изложбата ще бъде на 11.11 от 11 часа в присъствието на наследниците на Христо Песев и специални гости. По повод двойния юбилей , в галерията, е направен и вътрешен ремонт с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria по програма „Едногодишен грант“ – 2022 г.

Христо Песев е роден на 7 юни 1923 г. в с. Шипка. Учил е дърворезба в специализираното художествено училище в град Трявна, и в професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак” в Русе.

През 1955 г. Христо Песев завършва Художествената академия в София специалност „скулптура“. Работи като преподавател в Техникума по керамика и стъкло, след което в училището по художествени занаяти, (днес Национална гимназия по приложни изкуства „Св. Лука“).

От 1962 г. Христо Песев участва във всички общи художествени изложби, както със скулптурни творби, така и с произведения на приложните изкуства. Песев е представен в колективни изложби в Москва, Берлин, Варшава, Прага и Будапеща. Днес творби на Песев са притежание на Националната художествена галерия, галериите във Варна, Бургас,  Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Русе, Разград Силистра, Казанлък и Шипка. Носител е на награди: „Иван Лазаров“, „Кирил и Методий“ II и I степен, „Червено знаме на труда“, обявен за почетен гражданин на Казанлък и др.

Той засяга  всички жанрове в скулптурата – отделна фигура, композиционни групи, от интимна малка пластика до монументални реализации.

В сюжетите му са застъпени – борбената мъжественост, представена чрез грубоватостта на формите, вдъхваща смелост и безстрашие и майката, жената – гладко изваяна, олицетворение на нежна грижа и красота. Песев е художник, който работи в дълбочината на историческото време – от хайдутството и Възраждането до съвремието.

Сред най-известните му монолитни проекти са: „Аспарухови воини“, намиращ се между гр. Силистра и Добрич; паметник на Калифер войвода в гр. Калофер; композиция от две фигури „Посрещането“ в музея на Възраждането, гр. Варна; композиция от 16 фигури от врачански камък, която увековечава героизма на децата от с. Ястребино; паметник на Добри Карталов от бронз в Габрово и др.

В различни кътчета на Шипка се намират няколко композиционни творби на Христо Песев – “Поклон” пред Шипченски манастир “Рождество Христово”,  “Самодейци” пред читалищната сграда, „Хайдутство“ на стария мегдан и др.

Детайли

Начало:
11 ноември - 11:00
Край:
30 ноември - 17:00
Събитие Тагове:

Организатор

Народно Читалище “Светлина -1861”, гр. Шипка

Място

Художествената галерия “Христо Песев” в НЧ “Светлина – 1861”, ул. Боян Чомаков 4, гр. Шипка