Мария Ненова: Усмивката е ключът към сърцата на хората!

Мария, във визитката си посочваш, че в момента завършваш една сравнително тежка специалност, каквато е „Българска филология”. Защо я избра или я записа, защото никъде другаде не те приеха след завършване на средното образование?

Мария Ненова: Избрах да уча „Българска филология”, защото тази специалност дава възможност да работиш като учител, а за мен учителската професия не е само професия, а кауза да предаваш знанието и българското слово на подрастващите. И не, не съм я записала просто, за да съм в някой университет.  Уча „Българска филология”, защото това исках,  тази специалност бе моето първо желание и съм щастлива, че ме приеха да уча това, което искам и където искам. Положих много усилия през всичките години на следването си, защото считам, че, за да си добър в нещо, трябва много да се потрудиш. Освен това „Българската филология” дава и възможността да опознаеш себе си – да градиш вътрешния си свят, душевния си мир, като същевременно подреждаш и светогледа си, обогатяваш се духовно.

Обичаш ли да четеш и каква литература предпочиташ?

Мария Ненова: Да, обичам да чета, макар и да ми е трудно да отделям време сред всички ангажименти. Любима ми е художествената литература. Обичам да чета и съвременна литература. Нямам любим автор – всеки е различен и това ми харесва – във всеки намирам нещо интересно.

А как красиво и младо момиче, което обича да чете книги, да попада в различни светове, се реши да поеме по трънливия и невинаги благодарен път на голямата политика?

Мария Ненова: След като завърших средното си образование, реших да разширя кръга от приятели, поисках нещо повече, нещо което ще ми донесе още повече възможности, ново поприще, в което да се докажа. Така, някак естествено, през 2018 г. станах част от Младежката структура на ПП ГЕРБ в Казанлък.  И така…тогава и днес ГЕРБ ми дава свобода. Свободата да се развивам, да усъвършенствам уменията си, да реализирам идеите си, да работя в един страхотен и обединен екип с можещи и умни хора, които ми се довериха и благодарение на тях днес стоя пред Вас.

Как се почувства когато разбра, че си номинирана като кандидат за народен представител от коалиция ГЕРБ-СДС?

Мария Ненова: Когато разбрах, че съм номинирана за кандидат за народен представител, първите чувства, които ме обзеха, бяха вълнение и радост от голямата възможност, която ми се дава. Почувствах се удовлетворена, че на този етап съм се доказала като работещ млад и целеустремен човек, което ми даде още по-голяма мотивация да се развивам всеки ден.

 Какво е твоето семейство и как реагираха близките и познатите? Имаш ли тяхната подкрепа?

Мария Ненова: Имам прекрасно сплотено семейство, което абсолютно винаги е стояло зад мен и са ме подкрепяли във всяко начинание. Семейството ми е съвсем обикновено, дори бих казала скромно. Майка ми е сладкар по призвание, а баща ми- стругар. Когато разбраха, че ще бъде кандидат за народен представител от коалиция ГЕРБ – СДС, видях в очите им радост и подкрепа. Те винаги са ме подкрепяли, за което им благодаря! Радост и подкрепа видях в очите и на роднини, приятели и познати и това ми не просто ми стига, а и ми дава тази увереност да продължавам напред, да дерзая.

Не мога да пропусна и факта, че имам огромна подкрепа и от жителите на град Шипка, и от екипа на Кметство Шипка. Всичкия този път го вървя, на пръв поглед, сама, но истината е, че имам за пример хора, които работят с цялото си сърце, за да постигат едно и друго. Около себе си имам хора, които са ми модел за подражание и в този смисъл, като млад човек, ще продължа да развивам направеното от тях, следвайки и своя път.

Казват, че младите в политиката обикновено са деца на богати родители. Очевидно ти разбиваш този мит. Мислиш ли обаче, че можеш да успееш?

Мария Ненова: Смятам, че няма значение кои са родителите ти. По – важно е как си възпитан и как разбираш живота в реално време. Аз мисля, че мога да преценя какво точно искам и следвам пътя си. Вярвам, че всеки има свой път, по който върви.

Кое е най – ценното, на което семейството ти се опитва да те научи?

Мария Ненова: Най – важното, на което ме учи семейството ми, е на първо място винаги да бъда човек. Винаги да бъда отдадена във всяко свое начинание. Да влагам сърцето и душата си, и винаги да бъда позитивна, защото усмивката е ключът към сърцата на хората.

Влизаш в политиката и си най – младата в листата, общуваш с млади хора. Какви са проблемите на днешните младежи?

Мария Ненова: Така, както ми задавате въпроса, да, аз съм млад човек – само на 21 години. Житейският ми път сега започва. Живея с всички добри и лоши неща, от които можем само да разберем кое е добро и кое е зло. Имам около себе си хора успели в личен и професионален план, от които да черпя опит. Проблемите сред младите днес са много. Днес младите хора се загубват, нямат ясна представа за всичко, което се случва. Много от тях посягат към забранени вещества, нямат цели и се пускат по течението. Това е проблем, защото именно от нас, младите, зависи настоящето, за да успеем в бъдещето.

Какъв ще бъде акцентът в предизборната кампания на вас, кандидатите от ГЕРБ – Казанлък, и лично твоя?

Мария Ненова: Ние не разчитаме само на тези 30 дни, които официално са обявени като предизборна кампания, защото ГЕРБ не спира да се допитва до хората, да търси тяхното мнение, да се вслушва в техния глас. И това го правим не само по време на календарната предизборна кампания, а целогодишно. Ако обаче трябва да конкретизирам, то в кампанията, която вече водим, залагаме на позитивизма и на това да чуем отново хората.

Имаш ли послание, което да отправиш към избирателите и защо хората трябва да дадат своя глас за коалиция ГЕРБ-СДС?

Мария Ненова: Посланието ми към младите хора е да бъдат активни тук и сега, защото сме силни там, където са корените ни, най- лесно е да избягаш от проблемите. Човек трябва да бъде щастлив какъвто и да е, където и да е. Ние живеем в изключителна страна със свещен език и земя, на която ние младите хора също имаме своето място и поприще. Човек, когато се реализира в собствената си страна, дори в родното си място, се чувства най- удовлетворен. Не се налага да се отделя от семейство и приятели в търсене на по-добри възможности. Поради тази причина аз и коалиция ГЕРБ – СДС ще работим в тази посока – да запазим младите хора в България. Знам, че, ако всички млади хора се хванем ръка за ръка и работим заедно за родната ни земя и бъдем позитивни, страната ни ще продължи да се развива. Силни сме там, където са корените ни. Аз ще градя тук, защото пътят продължава!

Какви ще бъдат твоите приоритети, ако бъдеш избрана за народен представител?

Мария Ненова: Като народен представител бих работила за региона си, за родното си място, за всички хора. Като млад човек, чувствам, че съм по-близо до младите хора, познавайки техните проблеми, но това няма да ми попречи да стоя зад всеки един човек, зад неговите болки и проблеми, а защо не и да споделям с него и радостите му?! (усмихва се). Ако трябва обаче да конкретизирам, то бих наблегнала на реализирането на превантивни и информационни кампании между младежки организации и училища с цел утвърждаване здравословния начин на живот. Защо не и да се помисли за законодателни инициативи в тази посока. От значение е и развитието на масовия спорт особено сред подрастващите.

В края на нашия разговор защо хората да гласуват за теб?

Мария Ненова: Защото съм обикновено момиче, като всички тях, и няма да ги предам.


Купуването и продаването на гласове е престъпление!