Напусна ни Едно усмихнато лице, но остави незабравими образи

Вълчо Камарашев е роден е на 12.09.1937 г. във Видин. Завършва актьорско майсторство през 1959 г. в класа на проф. Филип Филипов.

Творческият му път започва в легендарното време на Бургаския театър, когато негов директор е Вили Цанков, а режисьори са Леон Даниел, Методи Андонов, Юлия Огнянова.

Следват театрите в Перник, Русе и „Сълза и смях”, докато най-накрая той попада в „своя” театър – Театър „Българска армия“. Там Вълчо Камарашев изиграва паметни роли под режисурата на Крикор Азарян, Красимир Спасов, Николай Ламбрев, Пламен Марков, Иван Дабчев, но най-големите предизвикателства и най-сериозните си успехи среща с безкрайно уважавания от него Леон Даниел.

Незабравими са ролите му под неговата режисура в „Чудо” на Иван Радоев и „Одисей пътува за Итака”от Константин Илиев. Над деветдесет, по негово свидетелство, са ролите му в киното, а в театъра те надвърлят сто.

Колегите споделят за него, че Вълчо Камарашев е изключително ерудиран и информиран за всичко ново, което се прави у нас и по света в областта на театъра, но в своята практика оставаше верен на класическите принципи, изпитваше дълбок респект пред личността на режисьора и признаваше неговата определяща роля за изграждането на образите и цялостния успех на спектакъла. В същото време той беше изключително любопитен към успехите на младите си колеги, които изпитват дълбоко уважение и обич към него като човек и колега.

Сътворените от Вълчо Камарашев пълнокръвни и вълнуващи образи остават за поколенията в съкровищницата на българското театрално, телевизионно и кинозкуство, както и в паметта на зрителите, които го приемаха за един от тях.

Вълчо Камарашев е носител на множество престижни отличия, сред които и най-високото на Министерството на културата – “Златен век”.

Дълбок поклон!

Източник: Министерството на културата