Балотажът като сигнална лампа, че за всичко си има първи път

За всичко си има първи път, а на местни избори ‘2019 много неща се случиха за първи път и най-вече цунамито от балотажи, което заля изборните райони на Държавата. И което явление на практика доказа, че в нея няма монопол на политическия пазар, хората наистина не се страхуват от свободно волеизлеяние, ГЕРБ не е тоталитарна Партия, феодализирала избирателните секции, че наистина може и да има независими кандидати особено сред младите, които по традиция всички системни партии и корпоративни формации безумно ухажват и тези независими кандидати без много пари и шумни кампании да бъдат припознати от своите връстници, които по принцип не гласуват за Статуквото.

И така – кметове на ГЕРБ ще управляват 4 общини в Старозагорска област през следващите 4 години – Стара Загора (Живко Тодоров), Казанлък (Галина Стоянова), Раднево (Теньо Тенев) и Мъглиж (Господин Господинов).

ДПС печели в Павел баня и Гълъбово (в коалиция с партия Български Социалдемократи и БДЦ), а Политическо Движение Социалдемократи – в Братя Даскалови.

В 4 от общините – Чирпан, Опан, Николаево и Гурково, ще има балотаж на 3 ноември. Това сочат окончателните резултати на Централната избирателна комисия.

За разлика от Стара Загора, където се проведе една нормална предизборна кампания между основните претенденти за кметския пост, в Казанлък кампанията беше изключително „кална“, с удари под кръста и популистични изхвърляния. Въпреки цялата си медийна мощ, която БСП – Казанлък, вложи, за да очерни кандидата на ГЕРБ и да отрече всичко постигнато в развитието на Града на розите, както и бухалката си (изключен от ГЕРБ бивш депутат и настоящ участник в червената листа), Галина Стоянова спечели трети кметски мандат.

Казанлъшките социалисти все пак са доволни – те се завърнаха в Общинския съвет като втора политическа сила с 9 мандата, при досегашните си 5.

Е да, но пък ДПС с математическа точност удвои присъствието си в Местния парламент и вече имат 6 съветника при досегашните 3.

А Алтернативата на гражданите вече вместо 6 има 8 мандата.

Е, за какъв Страх, за какъв Монопол на ГЕРБ и за каква Партийна Хегемония и Диктатура на Администрацията може да се говори при тези признати изборни резултати?

Има динамика на Вота, но няма Случайници, яхнали поредната Вълна на някакво си Недоволство и отзовали на неподходящото място в неподходящото време, за да не свършат абсолютно нищо през целия си мандат. Ами да не забравяме, че плащахме и цялото им присъствие за това нищонеправене цели 4 години. А те не бяха никак малко – цели 7 достолепия бяха.

Е да, ама злорадстват профихейтърите, я виж как ГЕРБ се провали в толкова кметства и отива на балотаж…

А бе хора, сопрете се вече!

Та нали до вчера вие самите ме обливахте с обвинения как тази партия е феодализирала казанлъшките села и те се гърчели неоправдани в нейния гнет без право на Глас и на Воля и с вила на врата били принуждавани да гласуват.

Е, гласуваха ли свободно? – гласуваха и ще има Балотаж.

И какво от това? – или това не е Демокрация…

Какво тук значи някакъв си Кмет? – когато Балотажът означава не партийна загуба, а Победа за Демокрацията.

Данаил Парнаров