Избори 2019

С 9 гласа в повече , а не с 18 Иван Колев остава Кмет на Овощник

Опонентът му Георги Данев подаде жалба към Административен съд Стара Загора и поиска касиране на вота от Местните избори. Той оспори решението на ОИК – Казанлък, с което Иван Колев бе обявен за Кмет на кметство Овощник, на втори тур.

Съдът разпореди да бъдат отворени чувалите с бюлетините от двете секции в село Овощник.

След извършена проверка съдът намери, че не са допуснати съществени нарушения на избирателния процес при установяването и отчитането на резултатите от гласуването на секционните избирателни комисии и при установяването и обявяването на изборния резултат от ОИК Казанлък, нито нарушения, в резултат на които да не може да се установи какъв е действителният вот на избирателите и да се извърши обективна проверка за действителния резултат от проведения избор.

В хода на делото съдът констатира, че има неправилно определяне и отчитане  на СИК на действителните и недействителните бюлетини. Това неправилното отчитане се отразява на общия брой действителни гласове и съответно на броя на получените действителни гласове от кандидатите, но по същество не се отразява на обявения с оспореното решение на ОИК Казанлък избор на заинтересованата страна по делото Иван Колев за кмет.

Действително налице е невярно отчитане на броя на действителните гласове, които е получил обявеният за избран за кмет на с.Овощник, но това обстоятелство не влиза в противоречие с обжалваното решение на ОИК Казанлък, тъй като при правилно отчитане на действителните гласове отново заинтересованата по делото страна – кандидатът Иван Колев получава най-много от тях (9 гласа повече от кандидата Георги Данев) и се смята за избран за кмет, съгласно разпоредбата на 452, ал.6 от ИК. С оглед на това съдът  потвърждава Решение № 241 от 03.11.2019г. на Общинска избирателна комисия – Казанлък, с което е обявен за избран за Кмет кметство с. Овощник, Община Казанлък, на втори тур, Иван Колев, издигнат от коалиция „БСП за България“.

Решението подлежи на обжалване с касационна жалба чрез Административен съд Стара Загора пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

Още Новини