Един инженер фотореставрира стария Казанлък

“На същата седяха двама мъже в напреднала трета възраст и водеха тих разговор. Задълбочен в мислите си от преживяното през деня, аз и не си дадох труд да чуя и разбера темата на разговора им. Но… изведнъж трепнах!… Сърцето ми заби радостно. Излязох от унеса си и целият се обърнах на слух. Сега разговорът на моите съседи по пейка беше станал пооживен. Погледнах ги. Те сякаш бяха се преобразили. Очите им горяха. Гласовете им бяха някакви по-вълнуващи, а думите им се лееха звучно и дълбоко се врязваха в душата ми. Говореха за родния си град — за Казанлък. Слушах ги прехласнат. Исках да им открия, че съм техен съгражданин, но нямах сили, а и не исках да смущавам хубавите им, но остарели и изчезнали вече спомени от миналото. Те говореха за стария, за еснафския Казанлък. За града на ароматните рози, потънал в зеленината на грамадните орехи, кестени, дрянове, бухлати чемшири. За града с малките криви и покрити с калдъръм улички. За местността „Кайнарджа“, с бистрите й леденостудени води, идващи от Бузлуджанските усои. За „Стъргалото“, където вечер казанлъчанки и казанлъчани си правили разходки, за фотографа и актьора Петър Арнаудов — Казанлъшкият Кръстьо Сарафов, за малкото читалище „Искра“, за любителската театрална трупа, в която се работело с голям жар и която давала навремето много представления. Говореха за пълноводната река Тунджа, за бистрите й като кристал води и сенчести брегове… Те говореха. Говореха. Спомените им се нижеха като зърна на стара кехлибарена броеница, а аз слушах и се радвах, като ги гледах с какво умиление приказваха за всичко това минало, което им беше тъй мило и свято. Бях се унесъл толкова много в техните спомени, че не усетих, кога съм останал сам на скамейката. Моите стари съграждани бяха изчезнали…” –  из книгата Чешит-парад от стария град Казанлък  на Иван Събчев

Близо 960 снимки и картички показват как е изглеждал в миналото Казанлък. Всички тези архиви ще бъдат събрани в страниците на подготвящият се фотоалбум „СтарЪ КазанлъкЪ“ от Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства, който се очаква да излезе до края на т.г. Той ще разказва със своите черно бели фотоси, за Града на розите, за мястото, за хората, за интересите и битовизмите им. Най-старата снимка сред 960-те пристигнала в Музея на фотографията датира от преди 1900 г.

Идеята на фотоалбума е да се запази за поколенията облика на града от периода на Възраждането – Освобождението – до края на миналия 20-и век.

„Можем да възстановим улица Искра и Скобелевска целите“ заяви директорът на Музея на фотографията Стефан Папукчиев.

Куп казанлъчани, се отзоваха на призива на музея, и отвориха старите албуми, и потърсиха кадри на стария Казанлък, запечатали събитията, личностите и постиженията. Автентични, неподправени и невиждани кадри показват и разказват за първите три направени каросерии за Шевролет, животинския пазар, Обущарската улица и още много други вече несъществуващи кътчета на Казанлък.

Сред черно белите архиви се намира и вече несъществуващата Солак джамия. „Това е интересна история. Турчин се жени за българка и по този повод, тя прави джамия, която е единствената в света с минарето от ляво. Освен това, много малко хора знаят в Казанлък, че това е единствената сграда, строена от Кольо Фичето, но вече я няма.“ разказва Папукчиев.

Фотоалбумът ще съдържа и подробен текст към всяка снимка. “Събрахме доста информация от Библиотеката и Музея за улиците, а и да се ориентираме как да го структурираме.”

„СтарЪ КазанлъкЪ“ е част от последователната работа на музея още от самото начало на създаването му. От тогава до момента, във фондовете са постъпили множество документални снимки, издирени от казанлъчани и почитатели на фотографията и историографията у нас и в чужбина. Между тях са и стотици снимки и автентични  пощенски картички,  някои от които, по-стари от век.

Екипът на музея, призовава, всички казанлъчани да са щедри, да разровят старите албуми, и да издирят автентични изображения, които илюстрират стария облик на нашия любим град. Тях могат да ги предоставят всеки работен ден от 09.00 до 17.30 часа.

Източник: kazanlak.com