И тръгна от Казанлък първата българска опера

Честването бе организирано по идея на клуб на жените туристи „Орлици“ към Туристическо дружество „Орлово гнездо“, със съдействието на Община Казанлък и Народно читалище „Искра“, чиято школа по изкуствата носи името на композитора. „Емануил Манолов не е родом от Казанлък, но заради всичко, което ни е завещал в творчеството си спокойно мога да кажа, че той е наш съгражданин, поклон“, каза пред присъстващите заместник-кмета на Община Казанлък Драгомир Петков. Слово за живота и делото на композитора изнесе Иво Косев, уредник в Исторически музей „Искра“.

По време на честването на паметника бе поставена табела с кратка информация на български и английски език за живота и делото на Манолов, предназначена за туристите, посещаващи Казанлък. Табелата е създадена по инициатива на жените от клуб „Орлици“, които преди години се включиха в инициативата „Осинови паметник“ и досега се грижат за поддръжката на паметника, както и за популяризиране делото и творчеството на Емануил Манолов. За поставянето на табелата са събрани подписите на 700 жители на Казанлък.

Паметникът на композитора Емануил Манолов се намира в парк „Тюлбето“ на могила, където по данни на историци и краеведи, той е събирал своите ученици и хористи за представления. В близост до паметника се намира и неговият гроб.

За своите едва 42 години живот той е оставил в българската музикална история редица детски и хорови песни, създател е на първата българска опера – „Сиромахкиня“, изпълнена за първи път на казанлъшка сцена, а последните години от живота му са неразривно свързани с „23 пехотен Шипченски полк“.