Районен съд – Казанлък осъди съизвършител в телефонна измама

Районен съд – Казанлък постанови присъда, с която наложи едно общо наказание лишаване от свобода за срок от три години, чието изпълнение отложи с 5-годишен изпитателен срок, на 56-годишния  Р. А., живущ в гр.Сливен.

Съдът го призна за виновен в това, че на 26.06.2018 год. в гр. Казанлък, в съучастие, като  съизвършител, с неустановени по делото лица – действали като извършители, с цел да набави за себе си и неустановените лица имотна облага, единият от които се представил за длъжностно лице – служител на МВР, да поддържа възбуденото от тях заблуждение у пострадалата относно основанието за предаване на парична сума, а именно, че се провежда полицейска операция за задържане на телефонни измамници и че сумата ще послужи за залавяне на престъпниците от органите на МВР и с това й причинил имотна вреда в размер на 8 800.00 лева. За това деяние съдът определи Р. А. да търпи наказание в размер на една година лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок. Съдебният състав групира това наказание с други две наказания, наложени на подсъдимия, като определи той да изтърпи най-тежкото от тях, а именно три години лишаване от свобода, чието изпълнение е отложено за срок от пет години.

По делото е установено, че на въпросната дата пострадала  опитвала да се свърже по мобилния телефон със сина си, но същият бил изключен. Притеснена от този факт, жената се прибрала у дома. Влизайки в жилището, тя открила сина си в момент на броене на пари, като в същото време детето говорело по домашния стационарен телефон, но тя прекъснала връзката. Детето й обяснило, че на домашния телефон се обадил мъж, който се представил за полицейски служител и му обяснил, че трябвало да се дадат пари, за да се окаже съдействие на полицията за залавяне на телефонни измамници. Докато двамата обсъждали случилото се, домашният телефон отново звъннал, тя вдигнала и отсреща й заговорил мъж, който се представил за полицай, обяснявайки, че номерът на домашния им телефон е намерен в материали на група „ало измамници“ и че най-вероятно тези измамници ще им звъннат. Мнимият полицейски служител призовал жената да окаже помощ и съдействие с цел да бъдат заловени престъпниците. Почти веднага след това телефонът звъннал, като този път й се обадил непознат мъжки глас, който започнал да й отправя заплахи, че ако веднага не му бъдат дадени пари, щял да влезе в жилището им. Жената, която била уплашена, събрала всички налични пари в дома си, увила ги в найлонова торба, която изхвърлила през терасата според дадените й указания. Хвърлените пари били взети от подблоковото пространство от подсъдимия.

Пред Районен съд – Казанлък делото се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие, тъй като пред съда Р. А. призна изцяло фактите и обстоятелствата, изложени в  обстоятелствената част на обвинителния акт, и се съгласи да не се събират доказателства за тези факти. Подсъдимият е осъден  да заплати на пострадалата имуществени вреди в размер на 8 800 лева, нанесени й с извършеното от него престъпление.