Задържаха 14 лица по обвинение за организирана престъпна група

Днес, 6 юни 2020 г., на територията на община Павел баня и в градовете Казанлълк, Велико Търново и Габрово се провеждат действия по разследване на Специализираната прокуратура срещу организираната престъпна група за производство, държане и разпространение на наркотици.

Действията се водят от служители на ТСБОП и на ОДМВР във Велико Търново и Стара Загора под ръководството на прокурори от Специализираната прокуратура, със съдействието на Дирекция „Жандармерия“ на МВР.

Към момента са задържани 14 лица по Закона за МВР за срок до 24 часа. Предстои наблюдаващите прокурори да преценят на кои от тях да бъдат повдигнати обвинения, за какви деяния и какви мерки за неотклонение да им бъдат определени.

Извършени са претърсвания и изземвания на 16 адреса. Намерени и иззети са радиостанции, тапи за заглушаване, както и голямо количество наркотични вещества – амфетамини, метамфетамини, марихуана, прекурсори, колби, стъкленици и други съдове, необходими за производство.

В жилище, обитавано от едно от задържаните лица, са намерени и иззети 43 банкноти с номинал 100 евро. За тях е изготвена експертна справка, според която те са неистински парични знаци.
Към момента се водят разпити на свидетели. Събраните доказателства сочат, че престъпната група е действала от лятото на 2018 г.


В бюлетин №159 на МВР е отразено:

На 06.06.2020 г. от служители на РУ – Казанлък е проведена специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления с наркотични вещества. Извършени са процесуално-следствени действия – претърсване и изземване, в частен имот, намиращ се в с. Голямо Дряново, общ. Казанлък, обитаван от 20-годишен мъж, където са намерени и са иззети 3 растения от рода на конопа. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 354в, ал.1 от НК.

Извършено са процесуално-следствени действия – претърсване и изземване, и в частен имот, намиращ се в с. Голямо Дряново, общ. Казанлък, обитаван от 25-годишен мъж, където са намерени и са иззети около 1 гр. бяло прахообразно вещество, което при тестване с полеви наркотест реагира на наркотично, 32 бр. патрони, кал.7,62 и 2 бр. ловни патрони, кал.16. Образувано е досъдебно производство за престъпления по чл. 354в, ал.1 от НК и чл.339, ал.1 от НК.

Лицата са задържани за срок до 24 часа.