Задържаха 24-годишен за убийството на пенсионер в Дъбово – обновена

Окръжен съд – Стара Загора взе най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на 24-годишния И. К.

Делото се гледа по скайп-връзка, осъществена със Затвора – Стара Загора, предвид усложнената епидемична обстановка в страната и съгласно заповед на Председателя на съда.

Спрямо него е повдигнато обвинение за това, че на 3.12.2020 г. в с. Дъбово, община Мъглиж, е отнел чужди движими вещи – пари в размер на 20 лева и мобилен телефонен апарат от владението на 74-годишния И. Х., с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила и грабежът е придружен с убийството.

Окръжен съд – Стара Загора прие, че събраните по делото доказателства позволяват направата на обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност. Същото, според закона, се квалифицира като тежко умишлено. Самият обвиняем е дал подробни обяснения за случилото се, в които, по свой начин, се е признал за виновен. До момента той не е осъждан и не е имал криминалистични прояви, но деянието и деецът се определят като такива с висока степен на обществена опасност, поради което и съдебният състав определи той да остане с най-тежката мярка за неотклонение.


По рано Окръжна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем И.К. на 24 г., за това, че на 3.12.2020 г. в с. Дъбово, обл. Стара Загора, е отнел чужди движими вещи – сума пари в размер на 20 лева и мобилен телефонен апарат от владението на И.Х., на 74 г., с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила и грабежът е придружен с убийството на И.Х. – престъпление по чл.199, ал.2, т.2, предл.1-во вр. чл.198, ал.1 от Наказателния кодекс.

На 5.12.2020 г., в 18,17 ч., в Районно управление на МВР – Казанлък е получено съобщение от П.Х., че е открил баща си И.Х., на 74 г., живущ в с. Дъбово, общ. Мъглиж, обл. Стара Загора, мъртъв, паднал на земята до входната врата на къщата си, с кръв по лицето. Тялото на пострадалия е намерено пред остъкленото предверие, водещо към стаите на дома, като едно от стъклата на вратата е било счупено. При проведените първоначални действия по разследването е установено, че по тялото на И.Х. имало травматични увреждания и смъртта е настъпила вследствие на кръвозагуба. По случая е образувано досъдебно производство по описа на Районно управление на МВР – Казанлък за умишлено убийство – престъпление по чл.115 от НК, като надзора на разследването е осъществяван от Окръжна прокуратура-Стара Загора.

След активни оперативно-издирвателни мероприятия, проведени от органите на МВР под надзора на Окръжна прокуратура-Стара Загора, в рамките на 24 часа е установен евентуалния извършител на убийството – 24-годишният И.К., от с. Дъбово. Установено е, че престъпното деяние е извършено на 3.12.2020 г., и при същото са отнети чужди движими вещи – неустановена сума пари и мобилен апарат, с намерение противозаконно да бъдат присвоени, като е употребена за това сила и грабежът е придружен с убийството на И.Х.

С оглед на събраните доказателства, на 7 декември 2020 г., И.К. е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл.199, ал.2, т.2, предл.1-во вр. чл.198, ал.1 от НК – за това, че на 3.12.2020 г. в с. Дъбово, обл. Стара Загора, е отнел чужди движими вещи – сума пари в размер на 20 лева и мобилен телефонен апарат от владението

loading…