156 творби на “Паскови – Неуморимите” ще Ви очакват тази сряда в Музея на фотографията

“Паскови – Неуморимите”

Под това име е следващата изложба в Музей на фотографията и съвременните изкуства, Казанлък, която организираме съвместно с колегите от ИМ Искра – Казанлък.

Ще видите част от най-ценното в архива ни, а именно плаки на не безизвестната фотографска и издателска фамилия Паскови. На чело на фамилията е Григор Пасков един от най-известните фотографи на България през изминалия ХХ век. Роден е през 1870 година в Хасково. Отваря първото фотоателие и книжарница в Хасково, след което се установява в София през 1911 година. В столицата работи с проф. Асен Златаров и първия български модерен книгоиздател Александър Паскалев.

Изложбата цели да отбележи 100 години от основането на фотоиздателсво „Григоръ Пасковъ“, което по спомени на Григор Пасков-внук и един стар албум е основано през 1920 година. То става най-голямото в страната през първата половина на ХХ в. и с годините се утвърждава и сътрудничи на американското списание “National Geographic”, а френското издателство Hachette илюстрира с негова снимки свое издание за България.

Заедно със своя син –Георги Пасков (1903 – 1975) издават пощенски картички със снимки от почти всички градове, туристически обекти и забележителности в България. Георги Пасков (1903-1975) учи две години в Германия, след което се включва във фотографската дейност на баща си. В продължение на повече от двадесет години, те обикалят цялата страна. Всичко е заснето на стъклени плаки с размер 9х13 см., с камера, прилично прибрана в малък куфар. Цялата тази екипировка тежала около 20 килограма. Смята се, че са заснети над 4 000 стъклени плаки, от които са правени пощенските картички на издателство „Гр. Пасков“. Картичките са лесно разпознаваеми, тъй като са маркирани с отличителното лого на издателството- ромб с инициалите Г.П. в него.

3 години след откриването на издателството създава и фирма „Струма”, която произвежда фотохартия. След 1949 г. става част от държавното издателство “Наука и изкуство”, в което Георги Пасков продължава да работи, а по-късно дейността му е прехвърлена в новосъздаденото издателство “Фотоиздат”.

С делото на тази фамилия ще ви запознаем дни преди Европейските дни на наследстово. За първи път „Дните на наследството“ са организирани във Франция през 1984 г. по инициатива на тогавашния министър на културата Джак Ланг.

Подкрепени от 1991 г. от Съвета на Европа и от Европейския съюз,  те се провеждат всеки трети уикенд на месец септември в близо 50 европейски държави, сред които и България.

В изложбата присъстват 156 творби на баща и син Паскови от цялата страна, някой от тях са от вече познати картички от околията, някой от тях са от подготвени за копиране и издаване плаки. Заповядайте на 16/сряда/ септември от 18:00ч. в дворното пространство на музея.

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства