Младият казанлъшки пианист Виктор Владков с престижна награда от Международен конкурс

В началото на октомври тази година в София и Париж се проведе XIV издание на Международния конкурс за пианисти „Албер Русел”. То е посветено на проф. Жермен Муние, основател на международния конкурс с първо издание през 1992 г., целящ да лансира млади клавирни таланти от България и чужбина.

Конкурсът стартира в Париж на 26 септември 2020 г., със селекция на трима кандидати от Италия и Япония за неговия финал в София. От Париж конкурсът продължи в София на 5 и 6 октомври и завърши с Гала концерт на 7 октомври.

За първи път в конкурсната надпревара на това престижно международно състезание се включи  Виктор Владков – талантлив казанлъшки пианист от класа на Елена Юлиянова, възпитаник на ШИ „Емануил Манолов” при НЧ „Искра-1860”.

С  отличното си представяне на конкурсната сцена в залата на „Гигантски кристали”  в Национален музей „Земята  и хората” младият пианист за пореден път потвърди високата си класа, като спечели Втората награда. Ярко и вдъхновено изпълнена конкурсната програма, включваща произведенията от Веселин Стоянов, Габриел Форе и Ференц Лист заслужено донесе на Виктор Владков това високо отличие.

Конкурсът е създаден през 1992 година като национален, а от 1996 година той е международен и се явява  първият културен проект между Франция и България. Музикалният форум е организиран под патронажа на Министъра на културата на България и Негово Превъзходителство Посланика на Република Франция в България.

Той се провежда в две държави, с прослушване на участниците в Париж и в София и предоставя възможност за популяризиране не само на френската музика от 20-ти век, но и на творби на български композитори. Конкурсната програма на участниците в тазгодишното издание представляваше клавирен рецитал с времетраене до 30 минути и включваше задължителни изпълнения на произведения от епохата на Класицизма и Романтизма, френски автори и български композитори.