А бре хора, помнете и уважавайте

“На юг от прочутата в цял свят Розова долина, на 12 км. от Казанлък, в една от безбройните дипли на Средна гора, амфитеатрално, между два не твърде стръмни склона е сгушено скромно село Средногорово. ”

Така започва най-новата книга за село Средногорово във връзка с наскоро честваните бележити годишнини. Съдържанието е написано на достъпен език, включващо в себе си важни и любопитни факти от историята на селото, без излишни словоизлияния и идеологизация, но с претенции за обективност, обхващаща природата, бита, нравите и социалния живот на населението ни от създаването на селото преди 300 г. до наши дни.

Книгата може да бъде намерена и закупена в храма на село Средногорово. Цената е 5 лева, а всички събрани средства от продажбата ще отидат в помощ на храм „Свети Георги Победоносец“ в селото.

Идеята да бъде написана и създадена книгата възниква край честването на 300-годишнината на селото.

Традиционно сборът се е провеждал на празника на „Св. Иван Рилски” на 19 октомври по нов стил или през първата неделя на ноември по стар стил. Често празникът на селото се свързва с освещаването на новопостроения храм „Св.Георги Победоносец” на 1-и ноември 1897 г. Изключение направи празненството тази година, и датата беше преместена близо месец по-рано.

А добрите новини продължават. Предстой  да бъде издадена и втора книга за приказното селце. В нея ще бъдат събрани истории и спомени на жители на селото, исторически факти и снимки. Очакваме с нетърпение.