Ангелогласни православни песнопения огласиха Розариума

С богата програма от църковно-славянски песнопения, Синодалния хор на Московската Патриаршия зарадва гостите и жителите на град Казанлък

Гостуването на Московския патриаршески хор, който е един от най-старите професионални състави в Русия бе организирано с благословението на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.

За история на Синодалния хор, може да прочетете повече, в следващите редове:

Синодалният хор, един от най-старите професионални хорови колективи в Русия, е създаден в Москва през 1721 година. Основа на Синодалния хор е хорът на Патриаршиите певци, възникнал в края на XVI век. Затова за начало на създаването на първия професионален църковен хор в Русия може да се смята 1589 година. Първоначално в състава на Патриаршия хор влизали само певци-мъже с духовен сан. До средата на XVII век пеенето е било едногласно, по-късно хорът започва да изпълнява многогласни партитури, във връзка с което в състава му се появяват детски гласове (алти и дисканти). След закриването на патриаршеската институция през 1700 година от Петър І певците се наричат «катедрални» и са прикрепени към Успенския събор на Кремъл. След учредяването на Светия Синод през 1721 година те са прикрепени към това ведомство и започват да се наричат синодални. През XVII-XVIII век патриаршиите певци и след това Синодалният хор по своето ниво и майсторство в изпълнението са

съперничили и са били един вид «московски» паралел на хора на царските певци, преименуван при Петър I в Придворна певческа капела, преместена в Петербург. На границата на XIX и XX век Синодалният хор достига своя най-голям разцвет, а репертоарът му значително се разширява, защото включва в репертоара си светска музика и обработки на руски народни песни. Много от московските композитори специално съчиняват музика за синодалния хор. Действено участие в съдбата на хора вземат и Пьотр Илич Чайковски, и Сергей Василиевич Рахманинов. Името на хора става синоним на най-високо изпълнителско ниво и истинска дълбочина в интерпретацията на духовните съчинения. През тези години се състоят триумфални гастроли в Западна Европа. Синодалният хор винаги е бил в авангарда при търсенето на нови музикално-изразителни средства в богослужението на Руската православна църква и законодател на т.нар. «Ново направление» или Московска школа в духовната музика, които при цялото богатство и разнообразие на хармоничните интерпретации се основават на традиционните, истински църковни напеви. След възстановяването в Русия на патриаршеската институция през 1917 година хорът запазва своето станало вече историческо име. На Великден през 1918 година Кремълските събори са затворени, Синодалното училище закрито, а хорът прекратява съществуването си.

Хорът е възроден на 3 януари 2010 година на базата на знаменития със своите певчески традиции храм «Радост за всички скърбящи» на ул. Болшая Ординка. Същата година възроденият Московски синодален хор, в който влизат 80 професионални певци с диригент заслужилият артист на Русия Алексей Пузаков, започва да дава обществено значими концерти, да пътува на гастроли в чужбина. Хорът взема и успешно участие в отговорни църковни, обществени, междуконфесионални и просветителски проекти, които имат важно значение за руската култура и Руската православна църква.

Източник: (по материали от официалната страница на хора във Фейсбук)