Арменски „светлописци“ от русенската фотографска школа гостуват с изложба в Казанлък

Изложбата разкрива част от работата на някои от известните фотографи на Русе през 19ти в. Състои се от 24 табла с портретни фотографии от изявени фамилии от града и информация за някои от съвременниците на арменските светлописци в „Малката Виена“.

Куратор на изложбата е Румен Кузов и се провежда под патронажа на посланикът на Република Армения в Република България Н.Пр. Армен Саргсян. Посетителите ще могат да разгледат снимки, направени от Вартанян, Габриелян, Капамаджиян, Месроб, както и от съвременниците Киркор Нишанян – Графа, Асадур Тюфекчиян и Хачик Лебикян.

Русе е един от първите български градове, в които прониква фотографията по нашите земи. Положението на града, като важно пристанище на р. Дунав, административните му функции на областен град и близостта до Букурещ го правят изключително привлекателен. Отначало тук преминават пътуващи фотографи, които пребивават краткотрайно и снимат пред временни декори. Но още преди Освобождението в Русе отсяда трайно И. Рехнич (Рехниц). Около 1864 г. отваря фотоателие в Русе. Франсоа Боайе (Франц Бауер) е имал фотоателиета в Букурещ и Гюргево. Около 1874 г. той също се установява в Русе. В края на 19в. в Русе вече работят над 10 фотографски ателиета: Фр. Бауер, Р. Либих, М. Камерман, Хр. Дашков, Вартанян, Е. Габриелян, О. Месроб и др. В Русе създават ателиета и първите жени-фотографи в България – мадам Хабшийд и Гизелда Тодт.

Освен портретна фотография, те снимат и изгледи от града и р. Дунав, фолклорни костюми и обичаи.