Да бъде джаз! Четири дни с най-популярните и обичани изпълнители и групи в жанра

И тази година организаторите на Джаз Фест Казанлък се бяха постарали освен традиционната концертна част на сцената на Тракийската гробница в парк “Тюлбе” да има и представяне на книга, джаз лектория, прожекция на музикален филм и неделно матине, които се проведоха в Музея на Фотографията и съвременните визуални изкуства и Литературно-художествен музей “Чудомир”.

Организатори на събитието бяха Община Казанлък и Надя Тончева, а медийни партньори: БНР, Радио Стара Загора, Джаз ФМ, Дарик радио, Радио Севтополис, Казанлък инфо, Казанлък.ком, ЗаКазанлък.бг и Вестник Искра.

В първият ден от фестивала /27 Август/ в Музей на фотографията се състоя представянето книгата на Владимир Гаджев за живота и творчеството на Милчо Левиев – „Артистът не е самотен остров“. ВЛАДИМИР ГАДЖЕВ е изтъкнат джазов критик, журналист, преподавател по Социология на музиката и История на джаза в Нов български университет. През последните четири десетилетия е бил кореспондент на специализираните издания „Мелодие“ – Чехословакия и „Джаз форум“ – орган на международната джазова федерация. Бил е сътрудник на списанията „Джаз подиум“- Германия и „Музика джаз“ – Италия. През 2000 г. германското издателство „Конеман“  и българското „Кибеа“ отпечатаха за разпространение в цял свят неговата „Илюстрована енциклопедия на музикалните инструменти по света“, а през 2004 г. издателското ателие „Анго Боянов“ даде път на книгата му „А лав сюприйм / Веселин Николов и неговите „Бели, зелени и червени“/ – първи системен труд за изтъкнат български джазмен.По-късно същата вечер започна и второто събитие в музея на Фотографията и съвремените визуални изкуства. От 21:00 часа Клуб „Киномания“ представи Прожекция на музикален филм.

Слеващият ден /28 Август/ продължи с едно от най-очакваните събития от програмата на фестивала – Джаз Лекторията „Време за джаз в Казанлък“, на която домакин по традиция е Музеят на фотографията. Тази година специален гост бе Петър Севов – журналист от Дарик радио и водещ на предаването „Време за джаз“. Петър Севов е роден в Кърджали през 1970 г. Завършва немска гимназия и още като второкурсник в университета в Пловдив си извоюва място в една от първите частни радиостанции у нас – Канал Ком. Той казва за себе си :„Кaкво ли не съм работил, опитах да живея и далеч от България, но се оказа, че съм много влюбен в страната, близките и приятелите си. В семейството на Дарик се „родих” в средата на 2011-та година и за пореден път в живота си попаднах на страхотен екип… Късметът ме съпровожда почти винаги и навсякъде. Радвам се на малките неща и съм от онези момчета, които май никога не порастват! Благодарен съм на семейството си, което ме изтрайва. Още се вълнувам, когато пътуваме към морето и особено в оня вълшебен миг, в който го зърваш за първи път иззад хълмовете.
„Време за джаз „с автор и водещ Петър Севов е продукция на националното Дарик Радио, която се излъчва в неделя.

По-късно вечерта в 20:00 часа на Тракийската гробница в  парк „Тюлбето“ започна концета „OLD IS GOLD“, в който участваха: Надя Тончева – вокал, Мирослав Турийски – пиано, Николай Карагеоргиев – китара, Христо Минчев – бас китара, Начо Господинов – барабани.Вечерта завърши с „БЛУС НАЙТ“ – концерт на КАМЕН КАЦАТА БЕНД с участието на Камен Дойчинов – вокал и хармоника, Мирослав Найденов – китара и вокал, Смилен Славщенски – бас китара и Симеон Симеонов – барабани. В концерта групата представи  както популярни блус стандарти, така и свои авторски песни. Финалът на вечерта бе страхотен  jam session с участието на Надя Тончева.Шестото издание на Джаз фест Казанлък 2020 продължи с последните два концерта в парк “Тюлбе” на група “Алигаторите” и „Милена Костова квинтет“. Най-успешната рок-формация от нашия град – група „Алигаторите“ даде началото тази вечер. Групата е създадена през 1997 година. Казанлъшките музиканти са участвали във фестивали и концерти както в България, така също и в най-елитните рок-клубове в Европа. Своя концертна програма групата представя на престижни круизни кораби, музикантите пребивават 7 години в Германия, работят още в Норвегия, Финландия, Гренландия, Испания и др. Алигаторите са: Валери Джамбазов – вокал, китара, Мирослав Арашнаков – пиано, вокал, Дончо Нейков – барабани.

За доброто настроение на публика се погрижиха и „Милена Костова квинтет“. Милена Коста е завършила музикално изкуство, специалност поп и джаз пеене в класа на доцент Етиен Леви. Занимава се с музика от ранна детска възраст. Пее, композира и пише текстовете на собствените си песни. След завършването на висшето си образование заминава за Копенхаген, Дания, където живее в продължение на 5 години и работи с международни формации. Прави участия в редица страни : Дания, Швеция, Норвегия, Германия, Австрия, Естония, Финландия, Холандия, Англия и др. Дългото време, прекарано в чужбина, й помага да натрупа богат професионален опит и да усъвършенства своите умения.Иван Гърбачев е роден в гр. Казанлък. Първоначално учи пиано при  Елена Юлианова и печели редица национални и международни конкурси по пиано. Завършва магистратура и докторантура в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство “проф. Асен Диамандиев“ в гр. Пловдив, специалност джаз пиано.Решава да се посвети и развива в областта на джаза и понастоящем работи в същата академия. Той споделя, че искрено се вълнува от  участието си на джаз фест Казанлък, тъй като за пръв път ще свири в родния си град след 10 годишна пауза. В концерта бяха включени популярни мелодии от зората на джаза и съвременни композиции в този жанр. Аранжиментите на групата са негово дело.

Милена Костова квинтет в състав:
Милена Костова – вокал
Иван Гърбачев – пиано
Венелин Георгиев – саксофон
Николай Бобчев – контрабас
Начо Господинов – барабани

Последното събитие от Шестото издание на Джаз фест Казанлък бе вече традиционното „Неделно матине“, което се проведе в Литературно-Художествен музей „Чудомир“, а гости бяха дуо „Аморозо“. То е сформирано през 2015 година от Любослава Анастасова – пиано  и Любомир Толумбаджиев – цигулка. Репертоарът им включва популярна класика, джаз музика и евъргрийни, импровизация и финес с цигулка и пиано.Шестото издание на Джаз фест Казанлък през 2020 година зарадва много граждани и гости на града с чудесни музикални произведения, както и с участието на музиканти от града на розите. Организаторът на фестивала Надя Тончева благодари на Община Казанлък, за това че решиха в тази трудна година за България и света да има фестивал, който се превърна както всяка година в музикален празник. “Разбира се, че беше съпроводен с трудности както всяка една организация. Когато публиката е доволна и щастлива, това ми дава енергия и мотивация за напред да продължаваме в същия дух.” коментира в след последното събитие Надя Тончева. Тя допълни, че даже и от по-рано ще започне да стяга седмия фестивал, който ще се проведе през 2021 год.. “Отзивите са прекрасни, както за двете фестивални вечери горе на “Тюлбето”, така и последното музикално събитие в ЛХМ “Чудомир. Всички са доволни от подбора на изпълнителите, така и от музиката , която слушат. Друго не ни остава освен да продължаваме да го правим.” е категорична Тончева.
За нея както при всеки музикант, който живее с музиката, има все нови и нови идеи. “На моят концерт представих бразилка музика, много съм инспирирана от композициите на големия бразилски композитор  Антониу Карлус Жобим и искам да запиша нов диск като с негови творби, като ги пея на оригиналния  португалски език.”. Макар музикалните композиции да са много популярни на английски, тя изучава португалски език, който е много интересен и много фонетичен, а за нея е и много приятен за пеене. Песните ще бъдат изпълнение от една страна на португалски, а вторият куплет на български език. “Аз в момента съм написала доста текстове на български по неговите песни. Ще довърша и другите песни, които съм предвидила да запиша в диска и веднага след това започвам записи. Много се надявам за следващия фестивал да съм реализирала тази своя идея.” подчерта певицата.

За песента “Размисъл”, която се задържа няколко месеца в БНР Топ 20 споделя, че е с такъв привкус на ретро звучене в стил “Боса нова”, който е бил много популярен през 60-те години на миналия век. “В момента съм подготвила за нея текст на португалски език, ще я запиша, защото искам да я имам в два варианта.” споделя Надя. Песента е по музика на Ангел Заберски, и тя ще му направи предложение да и напише още песни за напред, и добави “Някак си ми се иска да продължа тази моя идея да правя джаз на български език. Мисля, че ще бъде по-лесно възприемчив по този начин, пък и по-интересно ще звучи.”